Magistra justicija: Ljekarnička komora i Ministarstvo zdravstva štite privatne interese tajkuna u ljekarništvu

U HRVATSKOJ se pojedincima ne dopušta otvaranje novih ljekarni, jer Ljekarnička komora i Ministarstvo zdravstva štite privatne interese tajkuna u ljekarništvu, tvrdi udruga Magistra justicija u današnjem priopćenju.

U ljekarništvu vlada klasičan sukob interesa - za otvaranje ljekarne treba pozitivno mišljenje Ljekarničke komore, a kojoj sjede vlasnici i po desetak ljekarni ili zaposlenici velikih sustava, a njima nije u interesu otvaranje novih ljekarni jer se time izravno smanjuje njihov ekstra profit.

Ministarstvo zdravstva ne reagira na upozorenja i prešutno dopušta da tajkuni u ljekarništvu imaju po deset i više ljekarni, a pojedinci niti jednu, ističe se u priopćenju.

Udruga Magistra justicija, koja se bori za jednaka prava svih koji se žele baviti poduzetništvom u zdravstvu, tvrdi da je upoznata s desetak slučajeva u kojima se bezrazložno ne dopušta otvaranje ljekarni.

"Smatramo da su ugrožena naša ustavna, ljudska i poduzetnička prava. Građani prvog reda mogu otvoriti ljekarnu, dok građanima drugog reda to nikako ne uspijeva iako zadovoljavaju sve stručne i tehničke uvjete".

Mnoge magistre farmacije spriječene su u realizaciji svoje karijere na način koji je u civiliziranim i pravnim državama nezamisliv, a u slučaju javnoga upozoravanja na nepravilnosti izložene su šikaniranju pa i gubitku radnoga mjesta, tvrdi Magistra justicija.

Konkurencija bi značila kvalitetniju uslugu te značajno nižu maržu za građane, a otvaranje novih ljekarni državu ne bi stajalo ni kunu.

Nema nikakvog pravnog ni razumnog razloga ne dopustiti otvaranje novih ljekarni, osim ako Ministarstvo zdravstva ne štiti nečije privatne interese, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više