Maja Sever: BiH izravno krši propise koje mora poštovati ako želi u EU

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Predsjednica Međunarodne federacije novinara (IFJ) Maja Sever upozorila je u Sarajevu da je opstanak javnih radio-televizijskih servisa u Bosni i Hercegovini doveden u pitanje, čime ta država izravno krši obveze koje mora poštovati ako želi postati članica Europske unije. 

Sever je u Sarajevu boravila na poziv udruge "BH novinari" kako bi se sastala s članovima uprave i zaposlenicima BHRT i Radio-televizije Federacije BiH (RTV FBiH), dva od tri javna servisa koji postoje u toj zemlji i čije je poslovanje ugroženo zbog neriješenog financiranja, opstrukcija i političkih pritisaka.

U BiH se već godinama ne poštuje zakon kojim je regulirana raspodjela pretplate pa entitetski servisi BHRT-u duguju milijune eura koje jednostrano odbijaju uplaćivati državnom emiteru.

"Stanje je potpuno neodrživo"

BHRT je stoga prošlog tjedna na 24 sata uskratio produkcijske usluge za RTV FBiH, koji je zbog toga bio bez radijskog i televizijskog signala, a nastavak emitiranja uspio je za sada ishoditi privremenom sudskom mjerom, no to nije riješilo ključne probleme u njihovom poslovnom odnosu.

Radio-televizija Republike Srpske (RTRS), čiji se dug prema BHRT-u povećao do čak 40 milijuna eura, pretvorio se u potpuno samostalni subjekt, koji je sada pod potpunom političkom kontrolom vlasti u Banjoj Luci. 

Sever je danas kazala kako je takvo stanje potpuno neodrživo, podsjetila je da zaposleni u BHRT-u već godinama imaju minimalne plaće, a uopće nemaju uplaćene doprinose i pritom rade s tehnikom koja je stara 40 godina. "Ti su ljudi pred zidom", upozorila je Sever dodavši da se loše funkcioniranje države najviše održava upravo kroz javne RTV servise. 

"Nema političke volje"

Vlasti u BiH i predstavnike međunarodne zajednice upozorila je da su ugrožena temeljna prava zaposlenih u javnim servisima, što proistječe iz nepoštovanja zakona kojim je definiran način raspodjele pretplate.

Podsjetila je da BiH mora primijeniti dijelove europskog zakona o medijskim slobodama, koji, uz ostalo, traži i stabilan priljev sredstava za javne servise i njihovo poslovanje neovisno o politici.

"Nažalost, svjedoci smo toga da ovdje za to nema političke volje", kazala je Sever podsjećajući da se sve svodi na preporuke, kojima se ne može zaštititi javne servise. Najavila je kako će kao predsjednica IFJ-a izvijestiti sve relevantne institucije u Europi da je u BiH u pitanju opstanak javnog RTV servisa.

Pročitajte više