Majka (73) rekla kćeri da joj je muž nevjeran. Kći je prijavila zagrebačkoj policiji

Ilustracija: Marko Prpic/PIXSELL

UMIROVLJENICA (73) sa zagrebačkog područja, lani je nazvala kćer te joj rekla da joj je muž nevjeran. Zbog toga ju je kći prijavila policiji te je majka prošle godine osuđena da je počinila psihičko nasilje nad kćeri i zetom. Ovih dana je postupak protiv 73-godišnjakinje okončan pravomoćnom presudom, piše Danica.

U listopadu prošle godine 73-godišnjakinja je nepravomoćno osuđena za nasilje u obitelji. U presudi stoji da je ona u lipnju 2022. oko 11 sati, u gradu na širem zagrebačkom području, nazvala kćer na mobitel i rekla joj da ju suprug vara.

"Počinila je psihičko nasilje u obitelji na način da je na mobitel nazvala kćer (52) te joj govorila razne neistine o njenom suprugu (54), da je suprug vara, da ima brojne ljubavnice te da mu ne treba vjerovati. Osim toga, rekla je kako on nikada nije prestao piti i da ju zapostavlja, što je kod kćeri i zeta prouzročilo povredu dostojanstva i uznemirenost”, stoji u zaključku sutkinje Općinskog suda.

Kažnjena s 2000 kuna

Poslije prijave policiji, umirovljenica je proglašena krivom jer je počinila prekršaj iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, za koji joj je izrečena novčana kazna od 2000 kuna, piše Danica.

Također, dobila je i zabranu približavanja, uznemiravanja ili uhođenja žrtava nasilja, odnosno kćeri i zeta. U presudi stoji da se 73-godišnjakinja ne smije približavati žrtvama na udaljenosti ne manjoj od pet metara na svakom mjestu gdje bi se zatekli, da ih ne smije uznemiravati na mobitel ili kontaktirati s njima tri mjeseca.

Visoki prekršajni sud je preinačio presudu i odmah pravomoćno oslobodio umirovljenicu. "Sud smatra da takva radnja počinjenja, sama za sebe, a imajući na umu da je notorno da psihičko nasilje nije počinjeno baš svakom grubo izgovorenom riječi, ne ispunjava bitna obilježja psihičkog nasilja.

Naime, iz činjeničnog opisa nije vidljiva nikakva agresivnost u ponašanju okrivljenice", stoji u presudi Visokog prekršajnog suda.

"Iznosila je svoje mišljenje"

"Djelo je opisano na način da je okrivljenica, zapravo, svojoj kćeri iznosila svoje mišljenje o njenom suprugu, nije opisano da bi okrivljenica pritom izgovarala neke uvredljive i omalovažavajuće izraze, nije opisano da bi okrivljenica istu radnju činila učestalo u kraćem vremenskom periodu(…)", stoji u presudi.

Sud ocjenjuje da radnja počinjenja ne predstavlja grubo uznemiravanje takvog intenziteta da bi imala karakter psihičkog nasilja.

"Slijedom toga, djelo za koje se protiv okrivljene vodi prekršajni postupak, a kako je to činjenično opisano u izreci prvostupanjske presude, po propisu nije prekršaj, pa je sud preinačio presudu tako da je okrivljenica za predmetno djelo prekršaja oslobođena od optužbe", stoji u zaključku Visokog prekršajnog suda, piše Danica.

Pročitajte više