Makarska-prosvjed bivših radnika "Primorja"

Pedesetak bivših radnika, oštećenika i malih dioničara makarskog poduzeća "Primorje" u stečaju današnjim mirnim prosvjedom na makarskoj rivi još su jednom zatražili kažnjavanje odgovornih za propast te tvrtke u sastavu nekadašnjeg "Gucićeva carstva", budući da već sedam godina bezuspješno pokušavaju pred sudom ostvariti svoja prava.

360 nekadašnjih radnika te nekada uspješne tvrtke još od 1997., kada je privatizacijom njezinim vlasnikom postao Josip Gucić, bezuspješno potražuje šest milijuna eura, rekla je predstavnica oštećenika Maja Mileta. Veći se dio tog iznosa odnosi na dionice koje su prodali Guciću, a koje im on nikada do kraja nije isplatio, a ostatak na ime neisplaćenih plaća i drugih davanja.

U međuvremenu je veći dio tvrtke rasprodan, premda se Gucić nije mogao upisati kao vlasnik imovine, budući da dionice nije do kraja isplatio, a od nekadašnjih 600 radnika tek ih je mali dio našao posao u drugim poduzećima. Prevareni mali dioničari stoga smatraju da ih je "na najpodmukliji način prevario vlasnik u sprezi sa sudstvom koje je radilo ono što je Gucić htio", rekla je Mileta.

Zbog toga su do sada protiv više osoba podnijeli kaznene prijave, među ostalim i protiv nekih sudaca i drugih "Gucićevih menadžera, no "od svega toga samo su neki završili u pritvoru da bi ubrzo bili pušteni, dok Gucić, glavni krivac za 'Primorje', još nije odgovarao", upozorila je.

Današnjim su prosvjedom, zaključila je Maja Mileta, hrvatsku javnost željeli podsjetiti na svoj problem te mjerodavne upozoriti da od svojih potraživanja ne odustaju, a o svemu će ovih dana obavjestiti i sudove za ljudska prava u Bruxellesu, Luxembourgu i Strasbourgu, jer smatraju da "hrvatska Vlada u ovih sedam godina agonije nije poduzela ništa da zaštiti svoje građane od neviđene pljačke".

(Hina) xdstr yvkn

Pročitajte više