MAKEDONIJA PRIPREMA PRIHVAT IRAČKIH IZBJEGLICA

Krizni stožer za prihvat mogućih izbjeglica iz Iraka osnovan je u Ministarstvu vanjskih poslova Makedonije, priopćilo je ovo ministarstvo uz napomenu da je to samo mjera predostrožnosti, iako do sada takav zahtjev nije dobiven.

Međutim, predsjednik Makedonije Boris Trajkovski već nekoliko puta najavljuje da će vjerojatno Makedonija trebati zbrinuti dio izbjeglica iz Iraka, što je njena obveza koja proizlazi iz stava za potporu antiterorističkoj koaliciji posebno SAD-u za obaranje režima Sadama Huseina. Predsjednik Trajkovski je također izjavio da za uzvrat očekuje da će SAD poduprijeti Makedoniju u rješavanju nekih njenih problema.

Današnji broj lista Dnevnik piše da je Washington počeo ostvarivati obećanje u vezi imena Makedonije. Naime, tvrdi list iz svojih izvora, da se misija SAD-a u službenoj komunikaciji NATO-a Makedoniji obraća sa njenim ustavnim imenom, odnosno da se na pečatu protokola američke komisije nalazi ime "Makedonija" pod kojim je zavedena i u koaliciji za napad na Irak. List također tvrdi da SAD ustavno ime Makedonija koristi i u komunikaciji sa makedonskim diplomatskim predstavnicima u SAD-u.

Inače, predsjednik Vlade Branko Crvenkovski je izjavio da će Makedonija svoju potporu koaliciji protiv Iraka uputiti u postkonfliktnoj fazi slanjem medicinskih ekipa, te dozvolom korištenja zračnog koridora i vojnog dijela skopskog aerodroma, kao te da zato ne može očekivati nikakvu uzvratnu pomoć od SAD-a.

(Hina) mda sb

Pročitajte više