Makedonski premijer proglasio izbornu pobjedu

KASNO sinoć je makedonski premijer Nikola Gruevski na temelju prvih rezultata proglasio pobjedu svoje desne stranke VMRO-DPMNE na jučerašnjim parlamentarnim izborima.

Gruevski je rekao kako je uvjeren da će VMRO-DPMNE, odnosno koalicija "Za bolju Makedoniju" osvojiti 64 od 120 mjesta u makedonskom Sobranju. Tako će Gruevski - koji je popularnost stekao "tvrdim" stavom u sporu s Grčkom oko imena makedonske države - imati natpolovičnu većinu.

To se tumači prvim rezultatima, koji sugeriraju kako je "Za bolju Makedoniju" osvojila čak dva puta više glasova od svog glavnog suparnika - Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Radmile Šekerinske, koja je nastupala na čelu koalicije pod nazivom "Sunce".

Jovan Josifovski, predsjednik Državne izborne komisije, je rekao kako na temelju 82 posto prebrojanih listića koalicija "Za bolju Makedoniju" ima 376.636, a "Sunce" 178.855 glasova.

Pristaše VMRO-DPMNE su na ulicama Skoplja započele proslavu, a Šekerinska priznala poraz i čestitala Gruevskom, dodavši kako je "cijena te pobjede preskupa".

To se prije svega odnosi na nasilje koje se zbilo na biralištima, kao i oružane obračune koji su rezultirali s jednom ljudskom žrtvom. Pored toga su oporbeni aktivisti optužili VMRO-DPMNE za niz nepravilnosti i pokušaj krađe izbora, pogotovo na biralištima u mjestima s albanskom većinom. Tamo su zabilježeni sukobi između pristaša Demokratske partije Albanaca (DPA) koja je koalicijski partner Gruevskog i oporbene Demokratske unije za integraciju (DUI) čiji čelnici tvrde da rezultate izbora neće priznati.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više