Mali Lošinj: Poglavarstvo osudilo nasilje i zatražilo da se zatvori lošinjski dom

Malološinjsko je Gradsko poglavarstvo danas na izvanrednoj sjednici izrazilo zgražanje i osudilo čin teškog nasilja i nanošenja teških tjelesnih ozljeda koje je nekolicina štićenika Odgojnog doma u Malom Lošinju nanijela štićeniku Mariju Gluhakoviću te je zatražilo da se taj dom ukine i zatvori.

"Gradsko poglavarstvo izražava bojazan da takva nasilnička ponašanja prijete i lokalnom stanovništvu, pogotovu mladeži, pa je od resornog ministarstva još prije zatražilo premještaj štićenika s teškim poremećajima u ponašanju iz Doma u Malom Lošinju", stoji u zaključcima sa sjednice.

Poglavarstvo od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi zahtijeva da se ukinu i zatvore svi objekti Odgojnog doma u Malom Lošinju koji služe za štićenike Doma. Ističu da je Lošinj turističko središte koje teži razvoju kvalitetna turizma te da Poglavarstvo ne može tolerirati smještaj korisnika s teškim poremećajima u ponašanju i počinitelja kažnjivih djela u Domu.

Dok se ne zatvori, neka se u Dom šalju štićenici s blažim poremećajima u ponašanju, prekršajni i socijalni slučajevi, čije se ponašanje može uklopiti u osjetljivu mjesnu i otočnu sredinu, jedan je od zahtjeva Ministarstvu od kojeg se također traži da zabrani slanje u Dom štićenike s teškim poremećajima u ponašanju i počinitelja kažnjivih i prekršajnih djela, s obzirom na podatke o broju kažnjivih djela koja su u Malom Lošinju počinili domski štićenici.

Nekretnine Odgojnog doma s 37 štićenika, od kojih dio nije u uporabi, treba racionalizirati, drže u Poglavarstvu.

Petnaestgodišnjeg štićenika Marija Gluhakovića u nedjelju, 8. veljače, premlatila su četvorica starijih štićenika, teško ga ozlijedivši. Gluhaković je smješten u Dječju bolnicu u Rijeci i, po riječima liječnika, u tešku je psihičkom stanju.

Pročitajte više