MANILA: ZAVRŠENI PREGOVORI, POBUNJENICI SE VRAĆAJU U VOJARNE

Predsjednica Filipina Gloria Arroyo u nedjelju je izvijestila da je gotovo 300 odmetnutih vojnih časnika koji su zauzeli trgovački centar u središtu Manile prihvatilo vratiti se u vojarne, okončavši na taj način 19satnu pobunu. L

"Kriza u Makatiju je završena. Ovo je trijumf demokracije", zadovoljno je kazala predsjednica Arroyo na konferenciji za novinare u predsjedničkoj palači. Ona je rekla da se 296 vojnika, među kojima 70 časnika, vraća u vojarne.

Nakon izjave za novinare predsjednice Arroyo, stručnjaci su počeli demontirati bombe što su ih pobunjenici podmetnuli u trgovačkom centru u središtu grada, izjavili su očevici. Trgovački centar u središtu grada, hotel Intercontinental i kompleks stanova u kojima žive uglavnom diplomati i bogatiji stanovnici Manile, okružili su tenkovi.

Dogovor je postignut nakon nekoliko sati intenzivnih pregovora između visokih vladinih dužnosnika i pobunjenika, koji su vladu predsjednice Arroyo optužili za korupciju, suradnju s pobunjenicima te zatražili njezinu ostavku. Pobunjenici su odmah upozorili da se "ne žele dočepati vlasti, već samo iskazati svoje nezadovoljstvo stanjem u zemlji".

Predsjednica Arroyo je izjavila kako će protiv odmetnutih vojnika biti pokrenut sudski proces u skladu sa "ratnim zakonima". "Oni nisu tražili poseban tretman i neće ga ni dobiti", rekla je Arroyo, dodavši kako će se i protiv onih civila koji su imali veze s urotom također pokrenuti sudski postupak.

Unatoč tomu što je incident završio bez ijednog ispaljenog hica, zahtjevi mladih časnika za ostavkom ministra obrane Angela Reyesa, šefa nacionalne policije i šefa vojno-obavještajne službe, ostali su neispunjeni.

Pročitajte više