Marić: Ovo je nevjerojatna godina, korona i potresi. Najveća šteta je gubitak života

Foto: RTL

OVA godina koštala je Hrvatsku preko 30 milijardi kuna, a za potres još ne možemo ni procijeniti kolika je šteta, rekao je ministar financija Zdravko Marić gostujući u RTL-u Danas.

"Najveća šteta je gubitak sedam života, a nadamo se da ne bude i više. Velika materijalna šteta će povećati iznos. Dosad smo za očuvanje radnih mjesta i ljudskih života i zdravlja građana dali 30-ak milijardi kuna", dodao je Marić.

"To je nevjerojatna godina. Covid i dva razorna potresa. Ali pokazali smo da i u ovim okolnostima smo kadri i znamo se i moramo se nositi sa svim tim izazovima", zaključio je ministar.

Vlada je danas odobrila ukupno 120 milijuna kuna iz proračunske zalihe za 2020. godinu i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za 2020. godinu, za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica šteta od potresa na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.   

Gdje je vlada pronašla novac za pomoć?

Na pitanje gdje su pronašli 120 milijuna kuna interventne pomoći, Marić je odgovorio:

"Uvijek pred kraj godine računamo s onim što smatramo da će ostati neutrošeno i kako s tim novcem baratati. U ovim okolnostima covida sav smo fokus usmjerili na borbu protiv covida, međutim s obzirom na ove okolnosti uspjeli smo u okviru zakonske preraspodjele pronaći sredstva da ostvarimo odmah ovu pomoć."

Pozvao je sve da prijave institucijama ako naiđu na neke lažne računa na kojima se prikuplja novac za potresna područja.

"Vlada je na tragu one aktivnosti iz proljeća otvorila posebni podračun državne riznice i krenule su prve donacije", kazao je i dodao je da će o donacijama izvještavati javnost. 

Rekao je da još ne zna hoće li se ići na proširenje zakona za obnovu Zagreba i okolice.

Pomoć za blokirane

Gradonačelnik Petrinje je zatražio deblokiranje blokiranih računa građana s potresnog područja, a Marić je kazao da je o tome već razgovarao s ministrom Malenicom i premijerom. 

"Ne samo temeljem apela gospodina Dumbovića nego i općenito uzevši u obzir cijelu problematiku, što ćemo na kraju smisliti i implementirati, to ćemo vidjeti", kazao je Marić. 

 

Pročitajte više