Marića pitali o Burilovićevoj plaći, pogledajte što je sve rekao

Foto: Pixsell/Sanjin Strukic

MINISTAR financija Zdravko Marić danas je na press konferenciji pokušao odgovoriti na pitanje o plaći predsjednika HGK Luke Burilovića.

Podsjetimo, Index Istrage jučer su objavile da predsjednik Luka Burilović u Hrvatskoj gospodarskoj komori ima mjesečnu plaću od 23 tisuće kune neto. Taj podatak, koji je do sada bio tajan, potvrđen nam je iz HGK.

No to nije jedini dohodak Burilovića koji kao član Nadzornog odbora Ine i Podravke prima mjesečno oko 32 tisuće kuna, a tu je i 1800 kuna naknade njemu kao članu Uprave državnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tako smo došli do računice kako mjesečni primici Burilovića iznose oko 56 tisuća kuna. 

Danas su novinari pitali ministra financija Zdravka Marića smeta li ga što Burilović ima veću plaću od njega.

Marić je dao, blago rečeno, uvijen odgovor koji citiramo u cijelosti.

"Ja bih mogao sad ovdje o problematici i politici plaća pričati dugo. Mislim da, što se tiče ukupne politike plaća, to je tema o kojoj treba voditi računa, nevezano samo za ovaj segment. Mislim da smo već na neki način čuli te poruke i od vlade i od HDZ-a, a možda ćemo danas vidjeti i više detalja nakon ovog sastanka o tome na koji se način vidi budućnost HGK", rekao je Marić. 

"Imamo složenosti u sustavu"

"Što se tiče politike plaća, mislim da kriteriji vrednovanja samog posla, doprinosa ukupnog, kako u državnoj upravi, tako i u javnom sektoru, pa i u širem javnom sektoru, trebaju biti oni ključni uvjeti. Vi znate i sami da mi i dalje imamo nekakve, možemo reći i tako, složenosti u samom sustavu. Kad razgovaramo, pregovaramo s našim socijalnim partnerima, sindikatima... povećanja osnovica svih ovih godina se odnose samo na službenike, da ne biste krivo shvatili, ali recimo pravosudni dužnosnici imaju različitu vrstu... Dakle prije svega imamo već u sustavu mogućnost da se to svede na neku usporediviju, jednostavniju, transparentniju mjeru. S druge strane i te okolnosti koje se tiču nekog šireg javnog sektora sigurno treba uzeti u obzir. Ja sam apsolutno za to i tome ćemo i pričati. Sigurno je da su i covid i potresi imali jedan odvraćajući čimbenik, sjećate se kad je bio štrajk učitelja, rekli smo da ćemo raditi na politici plaća i hoćemo i mislim da tu ima prostora za iskorak", rekao je Marić.

Pročitajte više