marulićevi dani od 22. do 29. travnja

Festival hrvatske drame i autorskoga kazališta 13. Marulićevi dani održat će se od 22. do 29. travnja. L

Kako su na današnjoj konferenciji za novinare rekli ravnatelj toga festivala Rade Perković, izbornik Hrvoje Ivanković i intendant splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta Milan Štrljić, na Marulićevim danima bit će izvedeno deset predstava od kojih šest premijerno.

Na Marulićeve dane prijavljeno je 30 predstava iz Hrvatske, Njemačke, Bosne i Hercegovine i još nekih zemalja, ali izbornik se odlučio isključivo za hrvatske izvedbe jer, kako je rekao, nije želio predstave iz inozemstva dovoditi po svaku cijenu.

Festival će se otvoriti 22. travnja u splitskom HNK-u dodjelom nagrade Ministarstva kulture "Marin Držić" za dramski tekst, a zatim će osječki HNK izvesti Krležino "Kraljevo", u režiji Vladimira Gerića.

Ivanković je istaknuo da predstave koje će publika vidjeti na 13. Marulićevim danima imaju dosta dodirnih točaka, te da mu je namjera bila okupiti kvalitetne predstave, koje će, među ostalim, dati što vjerniju sliku trenutačnoga stanja u hrvatskoj drami i kazalištu.

Na konferenciji je posebno izraženo zadovoljstvo što na ovogodišnjim Marulićevim danima sudjeluju kazališne kuće iz cijele Hrvatske - Zagreba, Rijeke, Pule, Osijeka, Dubrovnika i Splita, što im, kako je kazao ravnatelj Rade Perković, daje karakter svehrvatskoga kazališnoga festivala.

Pročitajte više