Maske nisu zaštita od virusa, policajci su ih jutros nosili. Pitali smo zašto

Foto: Milan Šabić/Pixsell

PREMDA je Hrvatski zavod za javno zdravstvo više puta objavio kako zdrave osobe nemaju razloga nositi maske kao sredstvo zaštite od koronavirusa, policajci koji su jutros u splitskoj trajektnoj luci rutinski kontrolirali putnike pristigle iz Italije nosili su i maske i rukavice.

Po uputama stožera

"To je zaštitna oprema po uputama Nacionalnog stožera", objasnili su nam u splitskoj policiji.

"Policijski službenici svjesni su činjenice odakle je taj brod došao, rade graničnu kontrolu i imaju zaštitnu opremu na sebi", pojašnjavaju iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a kada smo dodali da stručnjaci vele kako zaštitne maske ne mogu pomoći zdravim ljudima da se zaštite od virusa, rečeno nam je:

Zaštitna oprema nikome ne smeta

"Jedni liječnici tvrde jedno, drugi tvrde drugo. U ovom trenutku smatramo da naši policajci trebaju imati tu zaštitnu opremu. Hoće li se danas ili sutra pokazati da je ona bila suvišna, ne znamo, ali mislimo da ju je sada dobro imati s obzirom na situaciju. To su preventivne mjere zaštite. Zaštitna oprema nikoga ne remeti, ni jutros nije smetala nijednom čovjeku koji je tamo prošao. To što policajac ima rukavice i masku ništa ne znači našim građanima. To je prevencije radi, mi štitimo svoje ljude“, kažu nam neslužbeno sugovornici iz policije u Splitu.

Prije dva dana objavili smo izjavu Vesne Višekrune Vučine, epidemiologinje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, o tome da nošenje maski preporučuju oboljelima kako bi spriječili širenje zaraze te zdravstvenim djelatnicima.

Epidemiolozi ne preporučuju nošenje maski

"No nikako ne bismo preporučili da ih ostali ljudi nose. Ako cijeli dan nosite istu masku, veća je mogućnost da ćete prenijeti neki virus. Stvorit ćete si sigurnost, a s druge strane, kako ruke kojima dodirujete masku kad idete jesti i piti nisu sterilne, nošenje maski nije učinkovito", rekla je Višekruna Vučina te kao zaštitnu mjeru preporučila opće higijenske mjere.

Svejedno, splitske policajke i policajci jutro su u trajektnoj luci proveli s maskama i rukavicama. Provodili su uobičajenu kontrolu putnika pristiglih iz Ancone, gdje u ovom času nema velike drame oko virusa.

Pročitajte više