MASSIMO SCHUSTER IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA UNiMA-E

Novi je predsjednik UNIMAe, međunarodne lutkarske udruge, Massimo Schuster iz Francuske, odlučeno je danas na završnom danu rada 19. svjetskog kongresa te udruge u Opatiji.

Schuster će na tom mjestu zamijeniti Margaretu Niculescu koja je do sada predsjedala UNIMA-om, a izabrani su i članovi tijela te udruge za iduće četverogodišnje razdoblje.

Na kongresu je sudjelovalo stotinjak članova UNIMA-e, a raspravljano je o stručnim pitanjima lutkarstva, lutkarstvu u suvremenoj umjetnsoti i ulozi lutkarstva u povezivanju različitih kultura.

Predsjednica kongresnog povjerenstva i tajnica Hrvatskog centra UNIMA-e Livija Kroflin izrazila je zadovoljstvo visokom razinom rada skupa. Istaknula je da je u raspravama sudjelovao velik broj sudionika te kako su gotovo svi sudionici naveli da je to najbolje organiziran skup UNIMA-e u zadnjih 20 godina.

Na usporednoj priredbi u Rijeci, na Međunarodnom lutkarskom festivalu, nastupaju predstavnici 22 zemlje s 29 predstava, od kojih Hrvatsku zastupa svih pet lutkarskih kazališta s jednako toliko predstava.

Na tim dvjema priredbama UNIMA je proslavila 75. obljetnicu osnutka, a posvećene su pokojnom Daliboru Foretiću, utemeljitelju i prvom predsjedniku Hrvatskog centra UNIMA-e, te 130. obljetnici rođenja Ivane Brlić-Mažuranić.

(Hina) xdsil ymć

Pročitajte više