Radnici McDonalds´a tražili veće plaće, a sad će ih zamijeniti automatske blagajne

Foto: Facebook

AMERIČKI sindikalni pokret za povećanje minimalne plaće u fast food lancima i drugim slabo plaćenim radnim mjestima, nazvan Fight for 15$, ostvario je više pobjeda u posljednjih nekoliko godina. Zakoni o minimalnoj plaći povećani su u saveznim državama New York, Kaliforniji i nekoliko većih gradova.

Međutim, kako javlja Vox, fast food gigant Mcdonald's ranije ovog mjeseca najavio je da uvodi touchscreen kioske za naručivanje hrane u svojim restoranima, zahvaljujući čemu će moći posluživati više mušterija s manje radnika.

Bivši CEO Mcdonald9sa: Rekao sam vam

A biviši CEO Mcdonald'sa Ed Rensi napisao je za Forbes komentar u kojem tvrdi da su ova dva trenda itekako povezana: "Rekao sam vam. 2013. kad je Fight for 15$ još bila u svojoj početnoj fazi, ja i drugi direktori upozoravali smo da će zahtjevi sindikata za većom minimalnom plaćom natjerati tvrtke s niskom profitnom stopom da zamjene zaposlenike koji pružaju punu uslugu sa skupim investicijama u samoposlužne alternative."

Rensi kaže da se njegovo predviđanje sada ostvaruje. Mcdonald's je samo jedan od lanaca fast-food restorana u SAD-u koji eksperimentira s tehnologijom za automatskim naručivanje. Što više država i gradova bude povećavalo minimalnu plaću, veći će biti poticaj za tvrtke da automatiziraju poslovanje i tako izbjegnu više troškove rada.

Manje tvrtke moraju otpuštati radnike ili zatvoriti

No ne mogu sve tvrtke sebi priuštiti takvu investiciju, upozorava Rensi. Mnoge manje tvrtke će pod pritiskom viših plaća biti prisiljene otpuštati radnike, tražiti jeftinije poslovne prostore, ili jednostavno zatvoriti.

Primjeri su brojni i ne odnose se samo na fast-foodove: knjižare, pubovi, restorani, pekare, kafići, marketi, proizvođači odjeće...Prošlog tjedna, komunikacijska tvrtka u Kaliforniji najavila je da seli 75 call-centara iz San Diega, Kalifornija u El Paso, Texas zbog kalifornijskog zakona o minimalnoj plaći.

Rensi je vrlo oštar prema sindikatima koji stoje iza ove inicijative: "Kao njihovi sovjetski prethodnici koji su budalasto mislili da mogu centralno upravljati cijenama i poslovanjem kako bi ih prilagodili svojem idealističkom svjetonazoru, ekonomska stvarnost uporno upropaštava model dobitka bez muke".

Rensijev ekonomski argument je zaista teško osporiti. Jedino je pitanje je li minimalna plaća od 15$ dovoljno visoka da potakne veliki broj poslodavaca na ulaganje u automatizaciju. Dosadašnje iskustvo sugerira da je zaista tako.

Pročitajte više