McNamara: Nuklearna politika SAD-a i NATO-a nemoralna i opasna

Nuklearna politika SADa i NATOa je nemoralna, opasna i destruktivna za svjetski režim neširenja nuklearnog oružja, izjavio je u utorak Robert McNamara, bivši američki ministar obrane iz vremena Vijetnamskog rata.

McNamara, koji je govorio u UN-u na konferenciji posvećenoj Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja iz 1970. godine, bio je ministar obrane 1960-tih godina u administraciji predsjednika J.F.Kennedya i Lyndona Johnsona. Poznat je kako arhitekt američke politike na početku rata u Vijetnamu.

"Kada bi morao jednom rečenicom okarakterizirati nuklearnu politiku SAD-a i NATO-a, rekao bih da je ona nemoralna, nezakonita, vojno nepotrebna, vrlo opasna i destruktivna za režim neširenja nuklearnog oružja koji nam je tako dobro služio", rekao je.

McNamara je dodao da bi konferencija trebala osnažiti Sporazum i "osigurati da Sjeverna Koreja i Iran ne postanu nuklearne sile". No, istaknuo je kako vjeruje "da konferencija najvjerojatnije neće postići te ciljeve".

Prema njegovim riječima, opasno je vjerovati da će zemlje koje nemaju nuklearno oružje ili one suočene s ozbiljnim sigurnosnim rizicima ignorirati nuklearnu opciju dok Sjedinjene Države istovremeno svoj nuklearni arsenal smatraju vitalnim za svoju obranu.

Sjedinjene Države prva su dva tjedna konferencije provele tiho lobirajući protiv rasprave o obvezama i odlukama povezanim s nuklearnim razoružanjem koje proistječu iz zaključaka konferencija održanih 1995. i 2000. godine.

Iran je pak tražio zaustavljanje rasprave o svom programu obogaćivanja urana za koji tvrdi da služi proizvodnji pogonskog goriva za nuklearne elektrane, dok SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka strahuju da bi se mogao upotrijebiti za proizvodnju atomskih bombi.

(Hina) xbcav ydj

Pročitajte više