Medicinske sestre traže novi sustav školovanja svoje struke

TEMELJNA je djelatnost medicinskih sestara zdravstvena njega, pa bi se na tome trebao temeljiti i novi sustav njihova školovanja, rečeno je na današnjoj tribini "Medicinske sestre u procesu reforme zdravstva", koja je organizirana u povodu Međunarodnog dana sestrinstva.

Postojeći školski sustav je zastario jer uključuje samo srednje stručno obrazovanje za medicinske sestre, a mi se zalažemo za obrazovanje do više stručne spreme, rekla je Marija Županović, glavna sestra KB-a Split.

Sustav školovanja, u kojemu bi 50-60 posto trebala biti klinička praksa, trebao bi odrediti novu ulogu medicinske sestre u zdravstvu kao samostalne i kompetentne osobe čiji bi rad i znanje bili sustavno kontrolirani i pravilno vrednovani, istaknula je Županović.

Na tribini je gostovao ministar zdravstva Andro Vlahušić koji je najavio da će Vlada u četvrtak raspravljati o Prijedlogu zakona o sestrinstvu, koji bi trebao definirati položaj medicinskih sestara u zdravstvu.

Vlahušić je rekao da trenutno nedostaje 2.300 viših medicinskih sestara, a smanjenjem standarda u djelatnosti kućne njege s 5.000 na 3.100 osiguranika omogućeno je zapošljavanje 400 novih sestara.

Predsjednica Glavnog vijeća Sindikata medicinskih sestara Zdenka Gizdić kritizirala je vrednovanje rada medicinskih sestara, jer je Vlada kroz osam različitih uredbi poremetila odnose među plaćama unutar zdravstvenog tima, kao i među medicinskim sestrama u različitim zdravstvenim djelatnostima.

U Hrvatskoj nedostaje medicinskih sestara, jer kod nas na 100.000 stanovnika dolazi 499 sestara, a u Europi 755. U hrvatskom bolničkom sustavu na jednog liječnika dolaze dvije medicinske sestre, dok je u Europi taj odnos jedan prema četiri.

U povodu Međunarodnog dana sestrinstva, čestitku medicinskim sestrama i tehničarima uputila je predsjednica Odbora za rad, zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora Snježana Biga Friganović.

Pročitajte više