Mediji: Afera Gaymard mogla bi Chiraca skupo stajati

Francuski predsjednik Jacques Chirac i njegovi suradnici mogli bi platiti visoku cijenu zbog skandala nastalog oko plaćanja najamnine njegova bivšeg ministra financija Hervea Gaymarda kada njegovi sugrađani za nekoliko mjeseci iziđu na referendum da bi glasovali o ustavu EUa.

Gaymard je nakon skandala sa stanom za koji mu je najamninu plaćala država, podnio ostavku na tu dužnost. Afera je donijela negativne bodove konzervativnoj vladi, već prilično nepopularnoj među francuskim stanovništvom zbog povećanja broja nezaposlenih i neodgovarajućih reformi.

Poraz na referendumu koji bi se trebao održati polovinom godine, moglo bi pokvariti Chiracove izglede za njegov treći predsjednički mandat i ugroziti predsjedničke ambicije ostalih kandidata koji se zauzimaju za europski ustav.

"Zbog Gaymardove afere svi će oni platiti visoku cijenu", ocijenio je zamjenik glavnog urednika tjednika L'Express Christophe Barbier. "Što mislite, koliko će Francuza zaokružiti "ne" , zbog najamnine od 14.000 eura mjesečno. Sigurno to neće zaboraviti za tri mjeseca", rekao je Barbier za Reuters.

Rezultati istraživanja javnog mišljenja provedeni za tjednik Journal de Dimanche pokazuju da je 66 posto ispitanika i budućih glasača "šokirano" skandalom izazvanim Gaymardovim stanom, a 63 posto ih to smatra vrlo ozbiljnim problemom.

(Hina) xmh ydgk

Pročitajte više