Mediji u BiH i na Kosovu pozdravljaju uvjerljivu pobjedu Mesića

BOSANSKOHERCEGOVAČKI elektronički mediji u ponedjeljak objavljuju kao udarnu, vijest o pobjedi Stjepana Mesića na hrvatskim predsjedničkim izborima održanim u nedjelju te ističu da je Mesić uvjerljivo pobijedio protukandidatkinju Jadranku Kosor.

Lokalni elektronički mediji na hrvatskom jeziku u Hercegovini u prvi plan ističu Mesićevu prvu poslijeizbornu izjavu u kojoj se usprotivio tome da se Hrvate u BiH tretira kao dijasporu Republike Hrvatske. Prenosi se Mesićeva kritika prakse da predsjednika Republike Hrvatske bira hrvatski narod koji je konstitutivan u drugoj državi - Bosni i Hercegovini.

Službenih reakcija političara i institucija u BiH na Mesićev ponovni izbor za hrvatskog predsjednika još nema. Tisak u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak se ne bavi Mesićevom izbornom pobjedom, jer su ta izdanja zaključena prije objavljivanja službenih izbornih rezultata u Hrvatskoj.

Kosovski mediji pozdravljaju Mesićevu pobjedu

Na Kosovu, elektronički mediji na albanskome pozdravljaju pobjedu Stjepana Mesića na predsjedničkim izborima u RH i uz ostalo ističu da Mesić uživa veliki ugled među Albancima na Kosovu zbog njegovih realnih ocjena i optimističkih izjava i dalekovidnosti koju godinama pokazuje glede kosovskog pitanja.

Navodi se također da je Mesićeva pobjeda bila očekivana te da su predsjednički izbori ponovno potvrdili visoki stupanj demokracije u Hrvatskoj.

Foto: FAH

Pročitajte više