Mediji u BiH: Sjekirica - žrtva zabune?

DRŽAVLJANIN Bosne i Hrecegovine Sanel Sjekirica kojega španjolske vlasti sumnjiče za moguću povezanost s nedavnim terorističkim napadom u Madridu s jedanaest godina izbjegao je iz Mostara u kojemu je do tada živio i tijekom rata uopće nije boravio u BiH niti se tamo mogao povezati s islamskim ekstremističkim skupinama, prenose u petak bosanskohercegovački mediji.

Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo unutarnjih poslova Federacije BiH potvrdili su u četvrtak kako kako je španjolska policija zatražila provjeru identiteta Sanela Sjekirice jer je bosanskohercegovačka putovnica s takvim imenom pronađena u stanu u kojemu su se skrivali neki od osumnjičenih za napad na vlak u Madridu 11. ožujka kada je poginulo 260 putnika.

"Utvrdili smo da je Sanel Sjekirica državljanin BiH a provjeravano je li povezan s nekim terorističkim skupinama", kazao je zamjenik ministra sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Sanelov otac Alija koji i danas živi u Mostaru za više je dnevnih novina iz BiH kazao kako optužbe na račun sina smatra potpunom glupošću.

"Sanel i supruga Sejda otišli su su 1992. godine u Hrvatsku a potom u Španjolsku gdje je živjela moja svastika. Od dolaska u Španjolsku pa do sada on nije imao nikakvih problema sa zakonom i bio je primjeran student Fakulteta za informatiku u Oviedu", kazao je Alija Sjekirica za sarajevski "Dnevni avaz".

Sejda Sjekirica banjalučkim je "Nezavisnim novinama" kazala kako vjeruje da je policija povezala njegova sina s terorističkim napadima jer je jednom mladiću koji bi s tim mogao imati veze pomogao upisati fakultet.

"On nije vjerski fanatik", kazala je Sejda pojašnjavajući pri tom kako je njezin sin trenutačno na kampiranju u planinama kod Ovieda te da će se u ponedjeljak vratiti kući.

Sanelovi roditelji vjeruju kako je konfuziji doprinijela i činjenica da je njihov sin prije tri godine izgubio B-H putovnicu koju je potom netko mogao zloporabiti. Gubitak putovnice je prijavio na vrijeme a veleposlanstvo BiH u Parizu Sanelu je izdalo novu, tvrdi otac.

Mostarski "Dnevni list" zaključuje kako optužbe na račun povezanosti Sanela Sjekirice s teroristima ne izgledaju naročito utemeljene.

Takva zaključak temeljen je na činjenici kako je on imao svega 11 godina kada je počeo rat u BiH a u središnjoj Bosni gdje su operirali mudžahedini nikada nije živio.

Pročitajte više