MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O ZAŠTITI DRAVE

Slogan "Pustite Dravu da mirno teče" Saveza ekoloških udruga Dravske lige glavna je poruka s današnje međunarodne konferencije o Dravi u Koprivnici pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. L

Rijeka Drava je sastavni dio europske prirodne i kulturne baštine, zbog čega je svakako na sve moguće načine treba očuvati u svim zemljama i krajevima kuda teče, rečeno je na skupu.

U radu konferencije sudjelovali su stručnjaci i članovi ekoloških udruga iz Hrvatske, Austrije, Madžarske, Njemačke i Slovenije, predstavnici Svjetskog fonda za zaštitu prirode te Ureda za tehnologiju i zaštitu okoliša američkog Veleposlanstva u Zagrebu.

Upozoreno je da planirana gradnja hidroelektrane Novog Virja, regulacija rijeke, ali i nekontrolirano vađenje šljunka, mogu poremetiti prirodnu ravnotežu biljnog i životinjskog svijeta uz Dravu i izazvati nepopravljive štete. Predložene su nove inicijative i zamisli o očuvanju cijeloga dravskog područja, a najvažnije je što je o tome sve jača javna svijest i što svoj prinos daju brojni umjetnici, građani, djeca i mladež, kaže Helena Hećimović, dopredsjednica Dravske lige.

Četvrti Međunarodni dan Drave, u organizaciji grada Koprivnice i Dravske lige, obilježava se danas i otvorenjem izložbe "Dravske minijature" i Dravske zbirke u Goli. Bit će to na neki način muzej o Dravi u sastavu Muzeja grada Koprivnice, s arheološkim i etnografskim izlošcima, arhivom Dravske lige i umjetničkim djelima.

Dravi je posvećena i izložba umjetničkih radova, među kojima i jedne Japanke, što se večeras otvara u Galeriji Gradskoga muzeja.

(Hina) xon ydd

Pročitajte više