Međunarodna mobilizacija uoči izbora u Ukrajini

U SVJETLU "narančaste revolucije", ukrajinski predsjednički izbori koji se održavaju u nedjelju izazivaju interes bez presedana u zapadnim zemljama koje su u Ukrajinu uputile rekordan broj promatrača kako bi se izbjegle nove izborne prevare.

Ukupno je više od 12.300 međunarodnih promatrača iz Europe, Amerike i bivših zemalja SSSR-a registrirano u Ukrajini kako bi nadzirali odvijanje predsjedničkih izbora nakon što je Vrhovni sud njihov drugi krug proglasio nevažećim.

Oko 5.000 promatrača bilo je nazočno u Ukrajini 21. studenog na drugom krugu izbora na kojima je pobijedio proruski premijer Viktor Janukovič. Ti su izbori izazvali velike narodne prosvjede, nepoznate u toj zemlji od 1991. Stotine su tisuća ljudi, uz narančaste zastave kao simbol oporbe, danonoćno demonstrirale na Trgu neovisnosti u Kijevu.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) poslala je na "treći krug" izbora rekordan broj promatrača, odnosno njih oko tisuću, Kanada njih 500, a u Ukrajinu će se uputiti i zastupnici Europskog parlamenta kao i Parlamentarne skupštine Vijeće Europe.

U stožeru Viktora Janukoviča, koji je već optužio zapadne zemlje da podupiru njegovog prozapadnog protivnika Viktora Juščenka te čak SAD da ga financiraju, na dolazak zapadnih promatrača gleda se poprilično negativno.

Pročitajte više