Međunarodni kongres mladih liberala prvi put u Hrvatskoj

MEĐUNARODNI kongres mladih liberala Europe (LYMEC), koji se prvi put održava u Hrvatskoj, danas je svečano otvoren u Zagrebu uz nazočnost dvjestotinjak predstavnika liberalnih podmladaka iz brojnih europskih zemalja.

Među njima su bili i predstavnici liberalnih stranaka koje su trenutno na vlasti u Belgiji, Bugarskoj, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Nizozemskoj i Sloveniji.

Međunarodni kongres Mladih liberala Europe održavat će se 27. i 28. ožujka, a glavna tema susreta su predstojeći izbori za Europski parlament u lipnju i liberalni izborni program.

Predsjednica LYMEC-a Ellen Trane Norby iz Danske, koja je i sama kandidatkinja za Europski parlament, je u pozdravnom govoru naglasila kako je želja mladih liberala da se Europska unija i dalje širi. "EU je naša misija, okvir u kojem možemo riješiti probleme, a koji se ne mogu u našim matičnim zemljama", rekla je napominjući kako su u LYMEC-u spremni razbijati tabue i zalagati se za bolju i sigurniju Europu, bez vjerskih i drugih netrpeljivosti. To podrazumjeva i drugačiju preraspodjelu budžeta i više ulaganja u školstvo i u znanstvena istraživanja posebice u otkrivanje novih lijekova te napredniju ekološku politiku, dodala je.

LYMEC je podmladak Europskih liberal-demokrata, a u Hrvatskoj su članovi HNS, LS, Libra, HSLS i IDS čiji su čelnici Vesna Pusić (HNS), Ivo Banac (LS), Jozo Radoš (Libra) i predstavnik HSLS-a Zdravko Vukić pozdravili mlade liberale i podržali ih da iskoriste svoje šanse i svojim znanjem i stavovima utječu na budućnost Europe.

Na Kongresu LYMEC-a se očekuje prihvaćanje političke rezolucije u kojoj će snažno biti podržana kandidatura Hrvatske za članstvom u EU već u idućem krugu proširenja Unije.

Kongres je otvoren kratkim filmom "Croatia Welcomes LYMEC" u kojem su mladi Zagrepčani govorili što misle o liberalizmu i iznosili svoja stajališta o seksualnom odgoju u školama, pravu na abortus, legalizaciji lakih droga i homosekusalnim brakovima te o pitanju miješa li se Crkva u politiku.

Program su upotpunile i pjevačice grupe "Lollobrigida".

Pročitajte više