međunarodni spust murskih lađa

U Petanjcima, na granici Slovenije i Austrije, danas je kod mosta na Muri počeo Međunarodni spust murskih lađa, koji će trajati dva dana. L

Tu je ekološku i turističku akciju potaknula Turistička zajednica Međimurske županije u suradnji s Turističkom zajednicom najsjevernije hrvatske općine Svetog Martina na Muri, te nekoliko slovenskih i hrvatskih zaštitarsko-ekoloških udruga. Projekt, čija je svrha očuvati prirodnu ljepotu i krajolik rijeke Mure, poduprlo je devet slovenskih i dvije međimurske općine. Po riječima tajnika Turističke zajednice Međimurske županije Rudija Grule, "jedan od osnovnih ciljeva tog svojevrsnog raftinga u autohtonim drvenim čamcima jest očuvati višestoljetnu tradiciju kraja uz Muru".

Danas je oko 200 sudionika tog spusta upoznalo turistička odredišta u slovenskome Prekmurju, a održana je i javna tribina pod nazivom "Regijski park Mura u svjetlu zaštite okoliša". Inače, Međimurska županija na prošlogodišnjoj je skupštini proglasila rijeku Muru zaštićenim krajolikom prirode, a turistički radnici i članovi udruga za zaštitu okoliša nastoje da se taj kraj proglasi međunarodnim parkom prirode. Međunarodni spust murskih lađa završava sutra plovidbom najljepšim dijelom Mure - od Svetog Martina na Muri do Žabnika u Međimurskoj županiji, a spust će imati i natjecateljsko obilježje.

Pročitajte više