Medved otkrio spomenik braniteljima: "Hrvatska i sloboda su krvlju plaćene"

Ilustracija: Robert Anic/PIXSELL

KRIŽEVČANI su danas obilježili 30. obljetnicu oslobađanja vojnih objekata i Dan križevačkih branitelja, a tom prigodom je otkriven i spomenik za 37 poginulih hrvatskih branitelja toga kraja u Domovinskom ratu.

Vojni objekti u Križevcima, nekadašnja vojarna JNA "Kalnik" i skladište naoružanja u obližnjem Širokom Brezju oslobođeni su među prvima u Hrvatskoj i umnogome su osnažili hrvatske postrojbe na mnogim bojištima.

Spomenik su danas zajednički otkrili djeca, udovice i roditelji poginulih hrvatskih branitelja, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik premijera Andreja Plenkovića te general pukovnik Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Izgrađen spomenik braniteljima

Ministarstvo hrvatskih branitelja je s Gradom financiralo izgradnju spomenika poginulim braniteljima Križevaca u Ulici dr. Franje Tuđmana, u prostoru nekadašnje vojarne koji je u potpunosti prenamijenjen u civilne svrhe.

Na rujanske dane i preuzimanje vojnih objekata u Križevcima i njihov značaj u Domovinskom ratu podsjetila je tadašnja predsjednica Kriznog štaba općine Križevci Ivana Sučec Trakoštanec, a o ratnom putu križevačkih postrojba govorio je jedan od zapovjednika, pukovnik Zvonko Beljo.

Zahvalnost hrvatskim braniteljima izrazili su križevački gradonačelnik Mario Rajn i župan koprivničko-križevački Darko Koren, naglasivši da su u prostoru vojarne izgrađeni gospodarski i drugi javni objekti, od Razvojnog centra i tehnološkog parka, vrtića, srednje škole do Doma za stare i nemoćne osobe i dentalne poliklinike.

"Žrtve rata nikada ne smiju biti zaboravljene"

Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik vlade Tomo Medved naglasio je da je Domovinski rat bio pravedan i legitiman i u njemu je obranjena i oslobođena hrvatska država od velikosrpske agresije i pokušaja okupacije.

"Žrtve Domovinskog rata nikada ne smiju biti zaboravljene, one nas obvezuju na širenje istine o Domovinskom ratu, kao i na borbu protiv zaborava", rekao je Medved i zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u izgradnji spomen-obilježja.

"Ono ima ulogu da bude svjetionik u trenucima beznađa, da našim mladima bude putokaz za ostanak u Hrvatskoj, a svima nama podsjetnik da Republika Hrvatska i sloboda nisu darovane, već krvlju plaćene", poručio je ministar hrvatskih branitelja Medved u petak u Križevcima.

General pukovnik Marijan Mareković rekao je da će imena poginulih hrvatskih branitelja zauvijek biti zapisana u hrvatskoj povijesti i sjećanju grada Križevaca kao simbol hrvatske patnje, hrvatskog otpora i hrvatske težnje za slobodom.

Biskup Bogdan predvodio misu

Božji blagoslov na otkrivanju spomen-obilježja hrvatskim braniteljima u Križevcima zazvao je vojni biskup mons. Jure Bogdan.

Svečanom otkrivanju spomenika prethodila je u gradskoj vijećnici dodjela odlikovanja predsjednika Republike Hrvatske za petero pripadnika ratne 3. križevačke bojne 117. Koprivničko-križevačke brigade Hrvatske vojske. Odličja im je uručio izaslanik predsjednika Milanovića, general pukovnik Marijan Mareković. Redom hrvatskog trolista odlikovani su Josip Šinko, Božidar Đurinić i Stevo Bradić, a Redom hrvatskog pletera Ivica Keleković i Ivanka Kunštić.

U župnoj crkvi Sv. Ane misu zahvalnicu za poginule branitelje predvodio je vojni biskup mons. Jure Bogdan.

30. obljetnica oslobađanja vojarne i Dan križevačkih branitelja Domovinskog rata obilježeni su u Križevcima trodnevnom manifestacijom uz polaganje vijenaca i odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima te prigodnim koncertom klape Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice.

Pročitajte više