Medved: Srpska vojska zna gdje su posmrtni ostaci Vukovaraca, imamo dokument

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

MINISTAR branitelja Tomo Medved gostovao je na N1 televiziji povodom obljetnice pada Vukovara.

"Lijepo je bilo danas biti u Vukovaru. Zahvaljujem se svima koji su došli na najbolji mogući način iskazati počast žrtvama", osvrnuo se ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Kada je riječ o potrazi za nestalima, ministar ističe: "Mi nećemo odustati, apsolutni prioritet Ministarstva hrvatskih branitelja i vlade je rasvjetljavanje sudbine 1872 osobe, hrvatskih branitelja i civilnih žrtava za kojima još uvijek tragamo. Želim najprije hrvatskoj javnosti poručiti da smo u proteklih 30-ak dana identificirali više od 20 posmrtnih ostataka. Ove smo godine donijeli i Zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu i tako propisali nadležnosti svih tijela. Uspostavili smo snažne mehanizme glede prikupljanja, obrade informacija do provedbe ekshumacija i identifikacije."

Kaže da srpske vlasti znaju gdje su nestali

Kazao je i kako srpske vlasti znaju gdje su nestali.

"Hrvatska posjeduje dokument koji jasno pokazuje što je Srbija i srpska vojska činila na području Vukovara nakon ulaska i okupacije. Dokument u kojem su jasno vidljivi svi podaci o osobama koje su provodile iskapanja, osobama koje su vršile tzv. sanaciju terena nakon ulaska srpske vojske u Vukovar, i inzistiramo na jasnim i preciznim protokolima prema danima i prema postupanjima konkretnih osoba upravo s ciljem kako bismo znali gdje su posmrtni ostaci koje je srpska vojska nakon ulaska u grad preselila iz primarnih u nama nepoznate sekundarne grobnice.

To je nešto što sustavno radimo i na čemu inzistiramo. U proteklih nekoliko mjeseci dostavili smo desetke naših zahtjeva Srbiji, vrlo precizno definiranih, i tražimo protokole gdje su posmrtni ostaci koje su oni ekshumirali na području Vukovara", otkrio je Medved za N1.

 

Pročitajte više