Mehmet Ali Talat vjerojatno ponovno premijer

Predsjednik samoproglašene Turske Republike Sjevernog Cipra Rauf Denktash izjavio je da će za nekoliko dana priopćiti ime mandatara za sastav nove vlade na sjevernom dijelu podijeljene otočke države, javili su u utorak turski mediji. L

Očekuje se da će tu ulogu ponovno preuzeti premijer u ostavci Mehmet Ali Talat čija je Turska republikanska stranka (CTP) na nedjeljnim parlamentarnim izborima osvojila 44,5 posto glasova, čak 10 posto više nego na prethodnim izborima.

Talatova stranka, koja se zauzima za mirno ujedinjenje Cipra, osvojila je 24 zastupnička mjesta u parlamentu koji ima 50 mjesta. Za natpolovičnu većinu potrebno je osigurati još dva zastupnička glasa.

Talat je u utorak izjavio da će gotovo siguran koalicijski partner biti Demokratska stranka (DP) Serdara Denktasha (sin predsjednika Denktasha) koja je sa 13, 4 posto osvojenih glasova osigurala 6 zastupničkih mjesta.

Rauf Denktash je ujedno obznanio da se neće ponovno kandidirati na travanjskim predsjedničkim izborima. Drži da bi za to mjesto mogli konkurirati njegov sin Serdar i Mehmet Ali Talat.

"Meni će uskoro biti 82 godine. Do kraja života ostale su mi tri ili pet godina, koje želim provesti u miru", rekao je Denktash.

Europska unija (EU) pozdravila je izbornu pobjedu Talatove Turske republikanske stranke. To raspoloženje pratit će i europska pomoć turskim Cipranima u iznosu od 259 milijuna eura. Ta sredstva bit će utrošena za poticanje gospodarstva i trgovinske koncesije.

(Hina) xsk ybs

Pročitajte više