Merkel u posjetu Alžiru, pričat će o migrantima i terorizmu

Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel otputovala je danas u Alžir na razgovore s alžirskim predsjednikom Abdelazizom Bouteflikom o migrantskim pitanjima i o borbi protiv islamističkog terorizma.

Druga je svrha tih razgovora jačanje uloge Alžira kao stabilizirajućeg čimbenika u Sjevernoj Africi, objavio je ured kancelarke.

Tijekom jednodnevna posjeta kancelarka će se također sastati s premijerom Ahmedom Ujahijem. Očekuje se da će Merkel razgovarati i o dugogodišnjem sukobu između Alžira i njegova zapadnog susjeda Maroka.

Žele olakšati deportaciju alžirskih državljana

Planirani posjet u veljači prošle godine otkazan je u zadnji čas zbog Bouteflikine bolesti. Predsjednik je star 81 godinu i tu dužnost obavlja od 1999. godine.

Alžir je velika tranzitna luka za migrante iz subsaharske Afrike koji pokušavaju doći do Europe putem Sredozemnog mora. Njemačka vlada pod unutarnjim je pritiskom da smanji migraciju.

Jedna od svrha posjeta njemačke kancelarke jest olakšati deportaciju alžirskih državljana čije je zahtjeve za azilom Njemačka odbila.

Planovi njemačke velike koalicije jesu da se Alžir, Tunis i Maroko okarakteriziraju kao "sigurne zemlje podrijetla", kako bi se njemačkim vlastima olakšao repatrijacijski proces.

Pročitajte više