MERON I CRNIĆ O PREPUŠTANJU HAŠKIH PREDMETA SUDOVIMA U RH

Predsjednik Haškog suda (ICTY) Theodor Meron, koji boravi u prvom službenom posjetu Hrvatskoj, razgovarao je u četvrtak s predsjednikom Vrhovnog suda RH Ivicom Crnićem o prepuštanju dijela haških predmeta hrvatskim sudovima, te stvaranju zakonodavnih i organizacijskih pretpostavki kako bi se suđenja za ratne zločine odvijala po međunarodnim standardima. L

"Glavna tema bilo je preuzimanje haških slučajeva suđenja za ratne zločine. Predsjednika Merona upoznali smo s hrvatskim zakonodavstvom i praksom Vrhovnog suda, te s posebnom organizacijom hrvatskih sudova za ta suđenja", kazao je nakon sastanka Ivica Crnić dodajući da su osnovani posebni istražni odjeli i sudska vijeća, s iskusnim sucima, što jamči poštena suđenja.

Na sastanku je bilo riječi i o zaštiti svjedoka i primjeni odredbi o zapovjednoj odgovornosti.

"Ocijenjeno je kako postoje zakonski i materijalni uvjeti da se osigura zaštita svjedoka kako bi oni zaista mogli govoriti o činjenicama. Također smo se složili kako postoje svi uvjeti da se ovdje primjene odredbe o zapovjednoj odgovornosti kao i pred međunarodnim sudovima", rekao je Crnić.

Predsjednik ICTY-a Meron je sastanak na kojem su sudjelovali i suci kaznenog odjela Vrhovnog suda, ocijenio iznimno korisnim zbog upoznavanja s materijalnim pravom i sudskom praksom u RH povezanom s međunarodnim pravom.

Izrazio je zadovoljstvo postignutim napretkom na osposobljavanju hrvatskih sudaca za suđenje za ratne zločine, na seminarima koje su zajednički organizirali ICTY i ministarstvo pravosuđa.

"Suradnja ICTY-a s hrvatskim sudstvom, pravosuđem i ministarstvom pravosuđa bila je iznimno vrijedna da se ovdje stvori ona vrsta pravila i normi koje bi željeli da se poštuju i slijede na svim suđenjima za ratne zločine", kazao je Meron.

Haški sud, po njegovim je riječima, spreman i ubuduće pružiti pomoć, smjernice i vodstvo hrvatskim sudovima u rješavanju problema na koje budu nailazili kod suđenja za ratne zločine.

Sudac Meron kazao je da posebno raspravno vijeće, koje je nedavno osnovao, odlučuje o prepuštanju pet predmeta nacionalnim pravosuđima, među kojima je na prvom mjestu prijedlog za prepuštanje Hrvatskoj suđenja generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu.

"Budući da vijeće sada odlučuje o tome, ne bi bilo korektno da ja to komentiram", kazao je.

Osim predmeta Ademi - Norac, predloženo je ustupanje jednog predmeta pravosuđu SCG i tri pravosuđu BiH, sukladno strategiji dovršetka rada ICTY-a koja predviđa ustupanje suđenja optuženika ili osumnjičenika srednjeg i nižeg ranga nacionalnim sudovima.

Predavanje u Vrhovnom sudu, koje je Meron trebao održati nakon sastanka, otkazano je na njegov zahtjev, objavljeno je u sudu.

Meron je nakon prethodnog sastanka s ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom izrazio nadu da će Hrvatska "ubrzati napredak" u suradnji s ICTY-em uoči njegovih izvješća Općoj skupštini i Vijeću sigurnosti UN-a 15., odnosno 23. studenoga.

Upozorio je na važnost "dovođenja svih bjegunaca u Haag, a posebno generala Ante Gotovine".

Meron će se sutra sastati s ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt i predsjednikom Županijskog suda u Zagrebu Božidarom Rumenjakom, a primit će ga i predsjednik Stjepan Mesić.

(Hina) xdh ydgk

Pročitajte više