Mesić: Ako se Gotovina preda, branit će se sa slobode

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u ponedjeljak da je Hrvatska učinila sve za rješenje slučaja "Gotovina" i da je sada na potezu odbjegli general.

"Suradnja s Haagom ide dobro i vlada tu nema što mijenjati. Na potezu je general Gotovina", rekao je Mesić u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom na kavi" nakon sastanka s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte.

Po njegovim riječima, zadnji je trenutak da general odluči o svojoj poziciji i odgovori na pitanja koja zanimaju Haaški sud.

"Ako pristane na odgovore pred sudom poboljšat će svoju i poziciju Hrvatske, nego u slučaju da ga naša ili bilo koja druga policija privede", ustvrdio je Mesić.

"Gotovinina predaja može pomoći i njemu i Hrvatskoj. Ako se pojavi pred sudom, on bi se svojevoljno pojavio i branio sa slobode. Drugačija bi mu pozicija bila ako ga uhiti bilo koja policija na svijetu", pojasnio je Predsjednik.

On vjeruje da će general Gotovina "kao patriot iskoristiti priliku i odgovoriti na pitanja suda, na koja nije mogao odgovoriti kada je bio osumnjičen, jer mu tadašnja vlast to nije dopustila".

Predsjednik je ponovno ustvrdio da se, po informacijama hrvatskih obavještajnih službi, Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj. "Neke su informacije novijeg datuma, neke daljeg, tako da je teško utvrditi što je sada zadnja istina", rekao je Mesić.

Odbacio je tvrdnju da vlast zna gdje je Gotovina, ali ga prije izbora ne želi uhititi.

Rekao je da ni od Carle Del Ponte nije saznao boravište ili adresu generala Gotovine u Hrvatskoj. "Radi se o informacijama koje su starijeg datuma, pa gdje je sada Gotovina to nitko ne zna", rekao je Mesić.

Za opetovane tvrdnje Del Ponte da je Gotovina u Hrvatskoj, Mesić je rekao da ona to ne zna, nego može samo naslućivati.

"Kada bi Gotovina bio u Hrvatskoj to bi se saznalo na ovaj ili onaj način. On nije nepoznat čovjek i ne može biti u nekoj zatvorenoj prostoriji da ne ugleda svjetlo dana. Netko bi se ili pohvalio ili ga denuncirao, a taj bi podatak došao do obavještajnih službi", rekao je Mesić.

Prema njegovim riječima, na temelju današnjeg razgovora s Carlom del Ponte može se zaključiti da će ona, uz iznimku slučaja "Gotovina", pohvaliti Hrvatsku za dosadašnju suradnju u izvješću pred Vijećem Sigurnosti UN-a.

Veće pritiske Tužiteljstva hrvatski predsjednik očekuje u pravcu prekidanja kanala financiranja bijega generala Gotovine. "U tom će se smislu vjerojatno tražiti veća suradnja naših službi, no smatram da nećemo doživjeti neku veću kritiku", rekao je Mesić.

Po njegovim riječima, Del Ponte nije navela imena ljudi koji pomažu bijeg generala Gotovine, nego je rekla da ima određene informacije i da će o tome naknadno izvijestiti hrvatsku vlast.

"Čini mi se da se radi o indicijama koje nisu dovoljne, a ona želi da službe koje su za to plaćene dođu do pravih podataka", rekao je Mesić.

Predsjednik drži da u slučaju "Gotovina" nisu zakazale sadašnje, nego nekadašnje obavještajne službe. "Službe su zakazale u vrijeme kada je došao poziv za saslušanje Gotovine. Tada je trebalo uspostaviti nadzor tako da Gotovina ne može biti nedostupan", rekao je Mesić.

On očekuje da će zbog nerješavanja slučaja "Gotovina" na jedno vrijeme zastati ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanje Hrvatske i Europske unije.

Predsjednik je dodao da s tužiteljicom nije razgovarao o eventualnim novim optužnicama, a prema njegovoj ocjeni, navođenje imena generala Gotovine uz haške optuženike Ratka Mladića i Radovana Karadžića u dokumentima Haškog suda u hrvatskoj javnosti nije dobro interpretirano.

"Oni su zajedno nabrojani, ali njihova krivnja nije izjednačena. Sud je samo nabrojao koje su osobe nedostupne Tribunalu, ali svako odgovara za svoja djela", rekao je Mesić.

Pročitajte više