Mesić izrazio žaljenje što je Slovenija povukla veleposlanika iz RH

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić u ponedjeljak je navečer na Brijunima, gdje sudjeluje u radu sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, izrazio žaljenje što je Slovenije povukla svog veleposlanika u Hrvatskoj na konzultacije u Ljubljani.

"Iskreno žalim što je do toga došlo, no, Slovenija i njezino Ministarstvo vanjskih poslova imaju na to pravo. Nadam se, međutim, da od toga neće biti težih posljedica", istaknuo je predsjednik Mesić novinarima u stanci sjednice, dodajući kako svako nerazjašnjeno pitanje treba riješiti u tolerantnoj atmosferi.

Komentirajući izjavu predsjednika Vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Jelka Kacina kako su "izjave ministra Tonina Picule u suprotnosti s izjavama koji su hrvatski i slovenski predsjednik dali", Mesić je kazao kako je Picula jedino ustvrdio da paraf na jedan sporazum ne proizvodi pravne učinke.

"Slovenija očito polazi od toga da joj je ovaj parafirani Sporazum o državnoj granici omogućio izlaz na otvoreno more. Međutim, ukoliko bi Albanija, Srbija i Crna Gora te Italija proglasili gospodarski pojas, ni Hrvatska ne bi imala izlaz na otvoreno more. O tome moramo razgovarati svi koji imamo dodir s Jadranskim morem", naglasio je hrvatski predsjednik.

Osvrnuvši se na izjavu slovenske strane kako će Slovenija, nakon posljednjih nesuglasica s Hrvatskom preispitati svoju potporu hrvatskim aspiracijama za uključenje u EU i NATO, predsjednik Mesić je kazao kako Sloveniji odgovara da Hrvatska ubrza svoj pristup i ulazak u EU i NATO, te kako "stvari ne treba dramatizirati".

(Hina) spd nab

Pročitajte više