Mesić: Jasenovac je bio poprište genocida, holokausta i ratnih zločina

U POVODU 61. obljetnice proboja zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovca danas je održan komemorativni skup na kojemu su bili predstavnici hrvatskih vlasti, preživjeli logoraši, rodbina preživjelih i brojni posjetitelji.

Komemoracija je počela minutom šutnje ispred spomenika jasenovačkim žrtvama.

Predsjednica Savjeta spomen-područja Jasenovac dr. Zorica Stipetić istaknula je na komemoraciji kako je 22. travnja 1945. "nekoliko stotina zatočenika krenulo u neizrecivo herojski proboj iz logora, vjerojatno jedini takav u okupiranoj Europi prepunoj koncentracijskih logora".

"Učinili su to i zato da bi preživjeli i svjedočili istinu o tom strašnom mučilištu i gubilištu najvećem u NDH. Ima mnogih koji smatraju kako su istine o logorima najdublje i najvažnije istine moderne hrvatske povijesti", rekla je Zorica Stipetić.

"Jasenovačka istina izražava bit ustaštva, a to je proizvoljna neizreciva okrutnost nad pojedincem i nacionalnim ili religijskim zajednicama. To je bio logor genocida nad Srbima i Romima, logor holokausta nad Židovima, logor zločina i mučilišta Hrvata, Bošnjaka i pripadnika drugih nacionalnosti koji su bili svjetonazorski neistomišljenici ili politički protivnici", kazala je, uz ostalo, dr. Stipetić.

Predsjednica Savjeta spomen-područja Jasenovac također je rekla kako se danas mora sustavno istražiti istina, ona znanstvena, a ne emotivna. "Treba istražiti univerzalnu istinu, koja je zajednička strašnom zemljopisu europskih konclogora, istražiti stvarnu povijesnu istinu koja je uvijek konkretna i specifična", dodala je.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić u svom obraćanju okupljenima istaknuo je kako se današnjom komemoracijom proboja logoraša prije više od šest desetljeća "želi pokazati da ne zaboravljamo užase koji su ovdje počinjeni".

"Došli smo da potvrdimo našu odlučnost da se nešto slično nikada ne ponovi ni ovdje, ni bilo gdje drugdje", rekao je hrvatski predsjednik, dodavši kako smo "i mi na prostoru bivše Jugoslavije, u ratovima u kojima se zajednička država raspala, bili suočeni s etničkim čišćenjima, ratnim zločinima i genocidom".

To nas, poručuje Mesić, "ne smije obeshrabriti nego nam mora biti dodatni poticaj da ne posustanemo u borbi za svijet ravnopravnosti, uzajamne tolerancije i svijet mira".

Predsjednik Mesić također je rekao kako je "Jasenovac bio poprište i genocida i holokausta i ratnih zločina".

"U tom su logoru, sukladno politici koju je vodio zločinački ustaški režim, Židovi bili ubijani zato što su Židovi, Srbi zato što su Srbi, Romi zato što su Romi. Ubijani su i Hrvati koji se s takvom politikom nisu mogli, niti htjeli složiti", kazao je Mesić.

Rekao je i da "pravi zastupnici hrvatstva nisu bili oni koji su zločine naređivali i provodili, nego oni koji su se protiv zločina i zločinaca borili" te da su "čast hrvatskoga naroda u tim danima spasili antifašistički borci i na tome im vječno moramo biti zahvalni".

Predsjednik Mesić napomenuo je da "zločin nikada nije bio politika antifašističkog pokreta".

Dodao je da kako se mora "učiniti sve da bi se razbile bilo kakve nedoumice oko karaktera režima odgovornoga za užase počinjene u Jasenovcu" te da "svakom posjetitelju Jasenovca mora biti jasno da se ovdje događao i holokaust i genocid i ratni zločin".

U spomen na žrtve Jasenovca na današnjem komemorativnom skupu, uz predsjednika Mesića, vijence su položili i predstavnici Hrvatskog sabora, Vlade, nacionalnih manjina i brojnih udruga.

Molitvu za mrtve ispred jasenovačkog spomenika izrekli su predstavnici pravoslavne, židovske, islamske i katoličke vjere.

Index.hr/Hina

Pročitajte više