Mesić Jezerincu: Ne mogu te smijeniti, ali ti mogu zabraniti ulazak u vojne objekte

VOJNI ordinarij u Republici Hrvatskoj Juraj Jezerinac ponovno je danas bio predmetom usmene obrade predsjednika Stjepana Mesića, koji u svojoj posljednjoj izjavi, danoj nakon sjednice Gospodarskog vijeća HGK-Komore Zagreb s nazivom "Gospodarstvo Grada Zagreba i Zagrebačke županije: uloga gradske i lokalne uprave u poticanju gospodarskoga razvoja - stanje, uvjeti i perspektive", nije bio nimalo blag.

Poručio je, naime, Jezerincu da ga možda ne može smijeniti, ali da mu može zabraniti ulazak u vojne objekte.

Mesić je kazao kako svi biskupi, svećenici i fratri mogu sudjelovati u izbornoj kampanji i govoriti što hoće, ali da se u tom slučaju moraju kandidirati.

"A što se tiče biskupa Jezerinca, dok je on na ovoj funkciji ja ga ne mogu smijeniti, ali ako bi se nastavio miješati u izbornu kampanju, bez obzira na kojoj strani, ja mu mogu jedino zabraniti ulazak u vojne objekte", poručio je Jezerincu Mesić, pojasnivši kako njega na to mjesto postavlja Sveta Stolica te da ga ne može smijeniti ni Vlada ni predsjednik.

Sklapanje tog ugovora sa Svetom Stolicom vodio je dr. Jure Radić, kazao je Mesić, dodavši kako bi njega trebalo pitati za pojedinosti.

Predsjednik je također upozorio da porez iz kojeg Crkva dobiva novac, plaćaju i oni koji idu u crkvu i oni koji ne idu.

Komentirajući medijske napise o tome da je Vlada posljednjih nekoliko mjeseci na zatvorenim dijelovima svojih sjednica iz zaliha državnog proračuna za potrebe Crkve izdvojila više od 70 milijuna kuna, Mesić je kazao kako nije "posebno sretan da se jednoj instituciji tijekom izborne kampanje daju određena sredstva".

R.I.
Foto: H.P.

Pročitajte više