Mesić o ministrici ničega: Bianca je u Vladi zadužena da bude bez portfelja!

"KOJA je uloga Biance Matković u Vladi? Pa ona je zadužena za to da bude bez portfelja", satirično je predsjednik Stjepan Mesić komentirao funkciju ministrice koja je top tema postala nakon što se Sanaderova miljenica s premijerkom Jadrankom Kosor navodno žestoko posvađala oko tepiha i ogledala. O Bianci Matković predsjednik Mesić očito nema previsoko mišljenje, s obzirom da se iz njegovog vrlo kratkog komentara jasno može iščitati kako smatra da ona ne radi - ništa!

"Apsurdno je da za hrvatske zakone glasuju građani drugih zemalja"

No, razgovor s novinarima u Istri vrlo se brzo okrenuo ozbiljnijim temama. Upitan je tako Mesić da obrazloži svoju jučerašnju izjavu o dijaspori koja kroji hrvatske zakone, a ne plaća porez u ovoj državi. Predsjednika je dočekalo pitanje je li mislio i na građane BiH koji primaju hrvatsku mirovinu. "Mislio sam na sve koji glasaju u Hrvatskoj, ali u njoj ne žive", pojasnio je Mesić kojem je apsurdno da za zakone koji se primjenjuju na građanima Republike Hrvatske imaju pravo glasati oni koji to nisu.

Govoreći o povezanosti politike i ekonomije, odnosno o čelnicima javnih poduzeća koji fotelju zarađuju prema stranačkoj pripadnosti i preporukama, Mesić je kazao kako je sasvim jasno da vladajući imaju velik utjecaj na javna poduzeća. Čak i Mesić taj utjecaj doživljava kao svakodnevnu stvar, ali ipak kaže da bi se na odgovorna mjesta u državnim firmama trebalo dolaziti javnim natječajem. "A zašto javnog natječaja nema, to ćete morati pitati Vladu", rekao je Mesić.

"Zašto kooperanti zarađuju, a brodogradilišta gube?"

Upitan da komentira situaciju u brodogradilištima, Mesić je istaknuo kako svako brodogradilište ima svoje probleme, ali primijetio je jedan zanimljiv paradoks. "Kako to da svi kooperanti brodogradilišta dobro posluju, a sva brodogradilišta osim Uljanika su u gubitcima? Očito u sustavu nešto ne funkcionira", kaže Mesić koji nije želio prognozirati hoće li se situacija nakon privatizacije popraviti.

Predsjednik je također potvrdio da će uskoro posjetiti Kubu gdje bi se mogao sastati s Fidelom Castrom, a na novinarsko pitanje kakva je svrha tog posjeta Mesić se pozvao na gospodarsku suradnju. Predsjednik ističe kako je u svom mandatu stvorio brojne veze u svijetu i pomogao ulasku hrvatskog gospodarstva na mnoga tržišta. "Druga je stvar što je hrvatsko gospodarstvo uništenu u vrijeme grabeži i kriminalne privatizacije pa nije imalo što prodati", podvukao je predsjednik.

Pročitajte više