Mesić potpisao Protokol, a da to "nije znao"

SAVJETNIK hrvatskog predsjednika za gospodarstvo Dubravko Radošević izjavio je da predsjednik Stjepan Mesić, zbog njegova propusta, nije znao da potpisuje "Protokol o prodaji sisačke Željezare", te da mu je zbog tog propusta ponudio ostavku.

Radošević u izjavi za javnost navodi da je predsjednik Mesić govorio istinu izjavljujući da nije potpisao nikakav protokol o prodaji Željezare, jer je mislio da potpisuje samo zabilješku o razgovoru s predstavnicima ruske tvrtke Mechel ´o svojoj načelnoj podršci jednom projektu´.

Radošević je potvrdio da je o tom razgovoru sastavljena zabilješka koja je zbog njegova propusta nazvana ´Protokol o namjeri´, a koji, tvrdi Radošević, bez osnove implicira moguće pravne učinke tog dokumenta.

Njegov je propust, kaže, i to što Predsjednika nije posebno upozorio na tu činjenicu, odnosno što ga je prije potpisivanja upoznao samo s onim dijelovima zabilješke koji su se odnosili na njega, (Predsjednika), ´a u kojima je samo i jedino izražena Predsjednikova načelna podrška projektu kupovine Željezare Sisak´.

´Radeći u dobroj vjeri, pridonio sam, međutim, stvaranju situacije koja se sada koristi za pokretanje kampanje protiv Predsjednika Republike. Prihvaćajući svoj dio odgovornosti za nastalu situaciju, ponudio sam Predsjedniku ostavku na mjesto savjetnika za gospodarstvo´, stoji u izjavi.

Radošević ističe da je, na osnovi tada dostupnih informacija, ponudu ruske tvrtke Mechel procijenio dobrodošlom i prihvatljivom, a polazeći od činjenice da je pokretanje posustalog gospodarstva i obnavljanje proizvodnje, što znači i zadržavanje postojećih radnih mjesta, te stvaranje novih, pitanje ´biti ili ne biti´, za Hrvatsku.

´Slijedom toga, a znajući da predsjednik Mesić trajno zagovara potrebu ulaska stranog kapitala u Hrvatsku i smanjivanje broja nezaposlenih, podržao sam želju predstavnika potencijalnog kupca iz Rusije da se susretnu s hrvatskim Predsjednikom´, piše u izjavi Radošević.

Dodaje da bi podržao i želju drugih potencijalnih kupaca da svoje ponude prezentiraju Predsjedniku Republike, neovisno o njihovu sadržaju.

Objavljivanjem izjave Predsjednikova savjetnika za gospodarstvo Dubravka Radoševića, Ured Predsjednika drži da je dao na uvid javnosti sve relevantne podatke o tome, u kojoj je mjeri i zašto predsjednik Mesić bio involviran u razgovore vođene prije potpisivanja ugovora o prodaji Željezare Sisak ruskoj tvrtki Mechel.

Pročitajte više