Mesić razrješio Dijanu Pleštinu zvanja veleposlanice u MVP-u

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić donio je odluku kojom se Dijana Pleština razrješuje zvanja veleposlanice u Ministarstvu vanjskih poslova RH, priopćeno je u utorak iz Ureda Predsjednika.

U priopćenju se dodaje da je predsjednik Mesić Dijanu Pleštinu razriješio zvanja veleposlanik na njezin osobni zahtjev.

Ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je potvrdilo da je Dijana Pleština, supruga premijera Ivice Račana, zatražila od predsjednika Mesića da je razriješi zvanja veleposlanice.

Dijana Pleština, prema MVP-u, nije bila svjesna da je njezinim imenovanjem prekršen pravilnik MVP-a, te je zatražila svoje razrješenje budući da "želi da funkcionira pravna država".

Prema internom pravilniku o službi u MVP-u, karijerno zvanje veleposlanika u MVP-u može dobiti samo osoba koja ima najmanje osam godina radnog staža u vanjskim poslovima.

Dijana Pleština vratit će se na svoj stari rang savjetnice u MVP-u i nastaviti raditi svoj posao vezan uz razminiranje.

Predsjednik Mesić postavio je 14. srpnja Dijanu Pleštinu u diplomatsko zvanje veleposlanika u MVP-u, a MVP je objašnjavao da će Dijani Pleštini taj rang pomoći u ispunjavanju njezinih zadaća vezanih uz razminiranje.

Dijana Pleština svoju plaću, objašnjava MVP, uplaćuje na račun Međunarodne ustanove za razminiranje i pomoć žrtvama mina.

Njezino imenovanje na položaj veleposlanice u MVP-u izazvalo je burna reagiranja u Hrvatskoj.

(Hina) pp/nab nab

Pročitajte više