MESIĆ S VELEPOSLANIKOM SAD O STANJU NA BLISKOM ISTOKU I GOSPODARSKOJ SURADNJI RH S ARAPSKIM ZEMLJAMA

Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je američkog veleposlanika u Hrvatskoj Ralpha Franka, s kojim je razgovarao o situaciji na Bliskom istoku i široj regiji, te o nastojanjima za intenziviranje hrvatske gospodarske suradnje sa zemljama tog područja, priopćeno je u subotu iz Ureda predsjednika. L

Razmotrena je situacija na Bliskom istoku i široj regiji uključujući i okolne arapske države. Istaknut je visok stupanj suglasnosti oko potrebe i načina stvaranja uvjeta za trajnu stabilizaciju tog dijela svijeta, pri čemu je posebno važnim ocijenjeno stvaranje uvjeta za intenzivniju gospodarsku suradnju, navodi se u priopćenju.

U tom smislu pozitivno su ocijenjene inicijative koje je hrvatski predsjednik poduzimao i poduzima u posljednje vrijeme što nailazi na razumijevanje američke strane zbog koristi koju od toga može imati hrvatsko gospodarstvo. To je posebno naglašeno u pismu američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda koje je veleposlanik Frank uručio hrvatskom predsjedniku, dodaje se u priopćenju.

Predsjednik Mesić izrazio je zadovoljstvo i uvjerenje da će hrvatski gospodarstvenici i Vlada RH iskoristiti otvorene mogućnosti za pojačano investiranje i poslovanje Hrvatske s tim dijelom svijeta.

Također, u sklopu razmatranja bilateralnih pitanja, konstatirana je sve bolja američko-hrvatska suradnja, kaže se u priopćenju.

Hrvatski predsjednik boravio je prošloga tjedna na arapskoj turneji u okviru koje je posjetio Katar, Siriju i Jordan. Hrvatsko izaslanstvo, u čijem su sastavu bili i gospodarstvenici, sa svojim je domaćinima vodilo razgovore o jačanju hrvatske gospodarske suradnje s tim zemljama.

(Hina) xpp ydh

Pročitajte više