Mesić se na Brijunima sastao s latvijskom predsjednicom

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić primio je u ponedjeljak na Brijunima u radni posjet latvijsku predsjednicu Vairu Vike-Freibergu, a tijekom polusatnog razgovora istaknuti su dobri odnosi između dvije zemlje.

Mesić je u izjavi za novinare kazao kako je tijekom susreta razmotreno više tema od interesa jedne i druge zemlje, te kako je utvrđeno da između Hrvatske i Latvije nema niti jednog otvorenog pitanja.

"Latvija je učinila više iskoraka prema europskom udruživanju i ona je za Hrvatsku značajan primjer kada smo mi trebali ispunjavati određene uvjete da bi se kandidirali za EU", istaknuo je Mesić napomenuvši pritom iznimno dobru suradnju s Latvijom po pitanju obrane, dok bi suradnja na gospodarskom planu, po ocjeni hrvatskog predsjednika, trebala biti znatno intenzivnija.

"Latvija je teško došla do svoje samostalnosti. I mi smo imali velikih poteškoća po tom pitanju ali sada moramo surađivati na svim poljima", naglasio je Mesić dodavši kako je latvijsku predsjednicu upoznao s time što Hrvatska poduzima po pitanju suradnje s državama bivše Jugoslavije, te s čitavim okruženjem, ali i s naporima da što prije usvoji europske standarde.

Po njegovim riječima, izgradnja prometnica i autocesta pomoći će turizmu da dobije još značajnije mjesto u hrvatskom gospodarstvu, pa je s time u svezi u razgovoru s predsjednicom Vike-Freibergom izrazio zadovoljstvo podatkom da latvijski turisti sve više otkrivaju Hrvatsku, te kako to čine i turisti iz drugih baltičkih zemalja.

"Budući da je Hrvatskoj cilj udružena Europa, važno nam je iskustvo onih koji su napravili neke iskorake prije nas, poput Latvije", zaključio je hrvatski predsjednik.

Predsjednica Vike-Freiberga kazala je kako Hrvatska i Latvija dijele zajedničke ciljeve bez obzira na udaljenost te kako obadvije države žele u konačnici biti dijelom Europe koja živi u miru i blagostanju.

"Latvija je već članica Europske unije, ali je pod dubokim dojmom napretka kojeg je Hrvatska ostvarila na putu za EU", istaknula je ona.

Dodala je kako je za Latviju članstvo u NATO-u bio iznimno važan cilj kojeg je ostvarila ove godine pa je stoga izrazila očekivanja da će prostor sigurnosti koji NATO pruža biti proširen na sve one zemlje koje su, kako je rekla, "spremne s jedne strane postići standarde u demokratizaciji, a s druge strane uložiti sredstva u vlastitu i kolektivnu sigurnost".

Po njezinim riječima, nakon posjeta hrvatskog predsjednika u travnju prošle godine Latviji, ove dvije zemlje uspostavile su suradnju na vojnoj obuci koja bi se u budućnosti trebala i proširiti.

Predsjednik Mesić bio je u travnju prošle godine u višednevnom službenom posjetu Latviji, što je bio prvi bilateralni posjet na najvišoj razini između Zagreba i Rige. Latvija je ujedno bila među prvim europskim državama koje su potkraj 1991. godine priznale Hrvatsku.

Pročitajte više