Meteorolog: Stiže promjena vremena, negdje može pasti do 20 centimetara snijega

Foto: EPA

METEOROLOG Bojan Lipovšćak rekao je za N1 kakvo nas vrijeme očekuje sljedećeg tjedna.

"Hladan zrak sjeverno od Alpa greben je Sibirske anticiklone koji se proteže preko sjeverne i srednje Europe. Nad Sredozemljem je ciklonalno polje u kojem kruži nestabilan vlažan zrak. Izražena duboka ciklona ispred obale Portugala, slabo je pokretna, produbljuje se i sporo premješta prema sjeverozapadnoj obali Afrike, kazao je.

"Pod utjecajem anticiklone sa sjeveroistoka i ciklone na jugozapadu danas će vrijeme biti pretežno oblačno. Manje naoblake uz kratkotrajna sunčana razdoblja prognoziramo u Slavoniji i Baranji te na jugu Dalmacije. Više naoblake i kišu očekujemo u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti i na Jadranu gdje će biti lokalnih grmljavinskih pljuskova", dodao je.

"Poslijepodne i navečer slabljenje i prestanak oborina u zapadnim krajevima, a kiša će još padati u Dalmaciji i Dalmatinskoj zagori. Na Jadranu će puhati jako i olujno jugo koje će slabiti krajem dana. Na sjevernom Jadranu će navečer zapuhati lebić. Temperatura zraka u unutrašnjosti od 4 do 8°C. a na Jadranu od 14 do 18°C", prognozirao je Lipovšćak.

"U planinskim krajevima snijeg do 20 cm debljine"

"Ponedjeljak pretežno oblačno uz obilne oborina na sjevernom Jadranu u Lici i Gorskom kotaru. Jutro maglovito osobito u unutrašnjosti gdje će jutarnje temperature zraka biti od 1 do 4°C. Na Jadranu jutro djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i temperature zraka od 6 do 12°C, puhat će slabo jugo i lebić", dodao je.

"Poslijepodne porast naoblake te su lokalno mogući grmljavinski pljuskovi. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti od 7 do 10°C, a na Jadranu od 14 do 17°C. Idući tjedan promjenljivo vrijeme uz povremeno slabu kišu. Temperatura zraka prvi dio tjedna bez veće promjene", rekao je meteorolog.

"Od petka do kraja vikenda jugo uz obilnu oborinu i porast temperature zraka. U nedjelju navečer očekujemo pad temperature zraka povezan uz prodor hladnog zraka sa sjevera. Uz zahlađenje u planinskim krajevima snijeg sa stvaranjem snježnog pokrivača od 5 do 20 cm debljine, na Jadranu će zapuhati jaka bura", dodao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više