Mianmar: Vojna hunta produžila kućni pritvor Suu Kyi

Vojna hunta u Mianmaru (bivša Burma) produžila je za još 12 mjeseci kućni pritvor oporbenoj čelnici i dobitnici Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi, izjavio je za Reuters izvor pri ministarstvu unutarnjih poslova u Yangoonu.

Izvor prenosi da su dužnosnici vojnog režima posjetili Suu Kyi u njezinu domu u Yangonu i upoznali je s tom odlukom točno godinu dana nakon isteka prethodnog prudužetka pritvora od 12 mjeseci.

U Lwin, glasnogovornik njezine Nacionalne lige za demokraciju koja je uvjerljivo osvojila izbore 1990. godine a koje vojska nije priznala, da nisu službeno upoznati s takvom odlukom ali da nisu iznenađeni.

Suu Kyi (60) provela je oko deset od posljednjih 15 godina ili u zatvoru ili u kućnom pritvoru, a vojska koja u različitim varijantama upravlja Myanmarom od 1962. godine pokazuje vrlo malo znakova da je spremna prepustiti vlast.

U sklopu "puta prema demokraciji" u sedam koraka, 5. prosinca trebala bi se održati Nacionalna skupština i donijeti novi ustav, no diplomati i analitičari odbacuju pregovore kojima bi dominirala hunta kao privid demokracije.

(Hina) xbcav ysb

Pročitajte više