Michelangelo: Najveći majsor graffita svih vremena

POSJETITELJI Firenze koji se neizbježno zapute i u Kapelu Medici možda i nisu svjesni da jedna od najvećih umjetničkih djela velikog majstora Michelangela leže ispod njihovih stopala.

Skice na zidovima podruma, u kojem se umjetnik skrivao tijekom opsade Firenze u 16. stoljeću, date su na uvid javnosti nakon 30 godina restauratorskog posla.

Od Michelangela, rodom iz Firenze, papa Leo X i Klement VII naručili su klesanje grobnice za obitelj Medici u San Lorenzu. Dvojica papa potječu iz obitelji Medici koja je vladala Firenzom.

Godine 1527., Michelangelo je podržao svrgavanje obitelji Medici i proglašenje republike, čiji ga je "ratni odbor" zadužio za gradske utvrde.

Nakon samo tri godine, Firentinsku republiku su opkolile trupe Karla V, gađajući grad topništvom i izgladnjujući stanovništvo. Michelangelo, tada već u 50-im, i žaleći što se petljao u politiku, povlači se na mjesec i pol dana u ljeto 1530. u podrum ispod grobnice San Lorenzo gdje ugljenom crta po zidovima.

Licia Bertani, direktorica Muzeja Medici u Firenzi, priča da iako je umjetnikovo skriveno mjesto bilo malo, vlažno i tamno, Michelangelo nije prestajao "črčkati".

"Njegove skice jasno pokazuju da je najveći majstor graffita svih vremena", tvrdi povjesničar umjetnosti Vincenzo Bertani.

Boraveći u podrumu u nepodnošljivoj vlazi i vrućini kolovoza, Michelangelo je napravio više od 56 skica, uključujući nacrte za grobnice u Kapeli Medici, skice za Sistinsku kapelu u Rimu i, što je najzadivljujuće, rijedak autoportret kojeg stručnjaci opisuju kao "šaljivi crtež blizak karikaturi".

Začudo, nakon pada Firenze u carske ruke i ponovnog ustoličenja obitelji Medici, Michelangelu je dat oprost i on je nastavio svoj rad na grobnici prije nego se 1534. vratio u Rim.

Zbog iznimne osjetljivosti restauriranih crteža i skica, podrum neće biti stalno otvoren za javnost, ali je moguć posjet najavljenih skupina i akademika.

(Hina) vk vk

Pročitajte više