Michelangelov David - ikona muške ljepote s bolnim leđima

Premda je odmah po nastanku prije 500 godina postao simbolom muške ljepote, Michelangelov David je iskrivljenih leđa, slabašnih kukova i kvrgavih nožnih prstiju daleko od fizičkog savršenstva, rekli su u srijedu stručnjaci.

Problem je u lošoj pozi i nedostatku fleksibilnosti, rekao je David Herdman, jedan od vodećih stručnjaka za popularni sustav tjelovježbe Pilates.

"Njegova zdjelica je iskrivljena", rekao je Herdman. "Desna strana nije ravna. On bi osjećao slabost i imao bi bolove u donjem dijelu leđa", kazao je stručnjak kojega se smatra zaslužnim za uvođenje Pilatesa u Veliku Britaniju sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Herdman je priznao da David ima "dobar par nogu", unatoč kvrgavim prstima na lijevoj nozi, ali je naglasio da se čak i slavnoj Davidovoj stražnjici, koja je stoljećima bila predmetom divljenja, mogu naći zamjerke.

"Pogledate li stražnjicu, vidjet ćete da desna strana nije dovoljno mišićava, kao što bi trebala biti jer je težište na desnoj strani. Raspored težine potpuno je pogrešan", rekao je Herdman.

On je dodao da bi Davidu vjerojatno pomoglo redovito vježbanje po Pilatesu, sustavu tjelovježbe koji je razvio Nijemac David Pilates dvadesetih godina 20. stoljeća.


Pročitajte više