Mihajlović: Za Ovčaru odgovorni lokalni zapovjednici

ZA ZLOČIN na Ovčari kod Vukovara 1991. godine odgovorni su zapovjednici lokalne teritorijalne postrojbe, te je jasno da Ovčara nije bila u zoni odgovornosti jedinice tadašnjeg oficira JNA Veselina Šljivančanina, izjavio je danas srbijanski ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović.

Pozivajući se na podatke Vojne obavještajne službe, Mihajlović je danas na stranačkoj konferenciji (Liberala Srbije) izrazio očekivanje da će se istraga završiti kaznenom prijavom protiv odgovornih i da će se postupak, protiv nekoliko izravnih izvršitelja zločina na Ovčari - koji su uhićeni prije nekoliko dana - voditi pred domaćim sudom.

Rezultati istrage "bacaju novo svjetlo na ulogu Šljivančanina u tom slučaju", kazao je ministar Mihajlović. On je dodajo da to Šljivančaninu i, također u Den Haagu optuženom, Miroslavu Radiću, daje "šansu da iskoriste priliku i dobrovoljno se prijave državnim organima", te da će im Vlada Srbije dati sva potrebna jamstva, organizirati njihovu obranu i pružitu svu pomoć "kako bi dokazali tvrdnju da nisu odgovorni za ratni zločin u Vukovaru".

Pripadnici bivše JNA Veselin Šljivančanin, Miroslav Radić i Mile Mrkšić optuženi su za ratne zločine u Vukovaru 1991. godine, a jedino se Mile Mrkšić dobrovoljno predao Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu.

Prije nekoliko dana, i ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović potvrdio je da je MUP Srbije uhitio "neke ljude koji su možda izravni počinitelji zločina na Ovčari", te je najavio mogućnost da se njima - jer uhićeni nisu optuženi u Den Haagu - sudi u Srbiji.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više