Mijatović: Razgovor ugodni o hrvatskoj povijesti

Na zagrebačkome skupu "Fra Andrija Kačić Miošić i kultura njegova doba" danas je u palači HAZU povjesničar Anđelko Mijatović govorio o junacima iz Kačićeve knjige "Razgovor ugodni naroda slovinskoga".

Kačić prati Hrvate od 639. godine do sredine 18. st., istaknuo je Mijatović i dodao kako u prozi i stihovima prikazuje hrvatske državnike, kraljeve i banove, knezove, vojskovođe, generale, vojvode, serdare, kapetane, četovođe, kolunele, harambaše, barjaktare, kavalire i mejdandžije.

Kačić piše o običnim ratnicima i ženama u ratnim okolnostima, napomenuo je Mijatović i dodao kako ne zaobilazi ni ratne negativce.

U proznim se djelima Kačić osvrnuo na više hrvatskih vladara, knezova i kraljeva, iz srednjovjekovne hrvatske povijesti, napominje Mijatović i dodaje kako u četiri pjesme govori o banovima i kraljevima Kotromanićima iz hrvatske bosanske povijesti. Spominje i osnivača Hercegovine Stjepana Vukčića Kosaču, dodao je Mijatović.

Kačić je posebno prikazao i ovjekovičio mnoge serdare, harambaše i ratnike iz gotovo svih hrvatskih mjesta, od Bokokotorskoga zaljeva i Hercegovine do Zadra, Ravnih kotara i Bukovice, istaknuo je Mijatović i dodao kako su ti junaci u vrijeme Kandijskoga, Bečko-morejskog i Morejskog rata oslobađali područja od Osmanlija.

Vraćajući u hrvatski narod spoznaje o prošlosti, Kačić je budio nacionalnu svijest, jačao nacionalni ponos i stvarao uvjete za nove hrvatske integracije, istaknuo je Mijatović i dodao kako su se na njegovim junacima nadahnjivali mnogi hrvatski naraštaji kao i ovaj koji je nedavno stvarao i obranio suverenu Republiku Hrvatsku.

Dvodnevni zagrebački dio skupa "Fra Andrija Kačić Miošić i kultura njegova doba" danas završava s radom, a nastavlja se u Sinju, Makarskoj, Mostaru i Zaostrogu.

(Hina) xmk ymc

Pročitajte više