Pogledajte Milanovićev govor iz Sarajeva 2010.: Došao sam podržati Željka Komšića

Screenshot: YouTube

HRVATSKI predsjednik Zoran Milanović je ne tako davno imao potpuno drugačije stavove o Bosni i Hercegovini i Željku Komšiću. Tada, prije 11 godina, dao mu je podršku u kandidaturi za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

To se dogodilo 2010. godine kada se Milanović kao predsjednik hrvatskog SDP-a obratio na centralnom predizbornom skupu bosanskohercegovačkog SDP-a u Sarajevu.

"Dragi građani Sarajeva, dragi prijatelji, dragi susjedi, iz Hrvatske i Srbije su u ovaj grad i ovu zemlju prečesto dolazili mentori i tutori. Ne dolazim ni kao mentor ni kao tutor, nego kao prijatelj, kao europski socijaldemokrat da pružim podršku pravim ljudima, Željku Komšiću za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Zlatku Lagumdžiji. Da budete najjači jer dolazimo iz iste obitelji, bez obzira koje smo vjere, nacije, porijekla - dijelimo nekoliko temeljnih vrijednosti: sloboda, pravda, jednakost. To su temeljne ljudske vrijednosti", istaknuo je Milanović.

"Ne dajte više da vam prodaju priče. Vi ste ovdje gospodari"

Sarajevski portal Klix navodi da su u to vrijeme odnosi između dva SDP-a bili veoma dobri, kao i odnosi između Milanovića i Zlatka Lagumdžije, tadašnjeg predsjednika SDP-a Bosne i Hercegovine.

"Važno je napomenuti da su 2010. godine, ali i prije i poslije toga, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine birani prema istom Izbornom zakonu. Pa su tako i Komšić i, naprimjer, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, birani prema istim izbornim pravilima. Zato se postavlja pitanje kako je Milanoviću Komšić tada bio legitiman i prihvatljiv predstavnik Hrvata u Bosni i Hercegovini, a nekoliko godina poslije više nije", piše Klix.

Građanima je Milanović 2010. poručio i da oni trebaju biti, kako je rekao, gospodari svoje države.

"Moja poruka danas kao prijatelja: imajte pravo na uspjeh, pravo na privatni uspjeh, uspjeh svojih obitelji, svojih zajednica i svoje zemlje Bosne i Hercegovine. Uspjeh uzmite u svoje ruke. Napravite od svoje zemlje da bude dostojna života čovjeka - moderne žene, modernog muškarca, moderne omladine. Ne dajte više da vam prodaju priče. Vi ste ovdje gospodari. Nisu ni tamo, ni ovamo, ni na sjeveru, ni na jugu. Do pobjede i vidimo se zajedno u Europi", kazao je Milanović 2010. kada je SDP pobijedio na Općim izborima.

Milanović danas: Preglasavanje Hrvata pretvorilo se u zlostavljanje

Milanović je danas bio u posjetu Mostaru na poziv rektora mostarskog sveučilišta. Održao je sastanak s rektorom i prorektorima, a potom i održao predavanje. Održao je i govor u kojem je ovaj put istaknuo da Hrvati u BiH nisu u mogućnosti izabrati svog predstavnika.

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je u utorak kako nije pošteno da Hrvatima drugi biraju člana BiH Predsjedništva, dok je čelnik HNS-a BiH Dragan Čović ocijenio da inicijativa iz Hrvatske jako pomaže kako bi se potaknula izmjena Izbornog zakona.

"Nije pošteno da članovi druge etničke skupine biraju člana Predsjedništva drugoj skupini. To nije pošteno i ispravno", rekao je Milanović nakon susreta sa čelništvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH održanom u utorak u Ljubuškom.

Ponovio je kako se preko preglasavanja Hrvata ne može prijeći, te da se "to pretvorilo u zlostavljanje". 

U tri navrata glasovima Bošnjaka je za hrvatskog člana BiH Predsjedništva izabran Željko Komšić. Zbog toga su ga hrvatske stranke i institucije proglasile nepoželjnom osobom. Očekuje se kako će se Komšić ponovno kandidirati za državni vrh BiH na izborima sljedeće godine, a bošnjačke stranke najavile su kako bi se taj fenomen mogao ponoviti i u slučaju izbora izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. 

Komšića nazvao lažnjakom

Milanović je pak Željka Komšića, sadašnjeg člana BiH Predsjedništva, nazvao lažnjakom. Ocijenio je ohrabrujućim što je nekoliko bošnjačkih političara poput Fahrudina Radončića i Elmedina Konakovića izjavilo da nije pošteno da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. 

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović izrazio je zahvalnost Milanoviću i vlastima u Hrvatskoj što podupiru inicijativu o izmjenama Izbornog zakona kako bi se onemogućilo preglasavanje toga naroda u BiH.  

"Naša domovina je BiH u kojoj želimo živjeti kao jednakopravan narod predstavljen kroz legitimne predstavnike gdje je to ustav odredio. Vjerujem da u 2021. moramo izmijeniti Izborni zakon, a u tome nam uvelike pomaže inicijativa koja stiže iz Republike Hrvatske", rekao je Čović. 

Pozdravio je istupe bošnjačkih političara koji su se usprotivili preglasavanju Hrvata. 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović se tijekom dana u Mostaru susreo s gradonačelnikom Mariom Kordićem te održao predavanje na Sveučilištu u Mostaru. Trodnevni posjet BiH završava sutra posjetom Livnu i Tomislavgradu.

Pročitajte više