Na aerodromima u SAD-u pregledano najviše putnika u povijesti uoči Dana zahvalnosti

Foto: Profimedia

Milijuni Amerikanaca krenuli su jučer na put uoči produljenog vikenda Dana zahvalnosti, signalizirajući snažan oporavak putovanja od pandemijske krize.

Između 17. studenoga i 27. studenoga američki zračni prijevoznici prevest će rekordnih 29.9 milijuna putnika, prema podacima udruge Airlines for America, za devet posto više nego lani i šest posto više nego u pretpandemijskom razdoblju.

Jučer na aerodromima pregledano najviše putnika u povijesti uoči Dana zahvalnosti

U utorak je na sigurnosnim kontrolnim točkama u zračnim lukama pregledano 2.6 milijuna putnika, najviše u povijesti uoči Dana zahvalnosti, objavila je američka Uprava za sigurnost prometa. Srijeda bi po njihovim procjenama trebala biti još prometnija.

"Do jučer u podne vodeći američki prijevoznici otkazali su nekoliko letova, što je dobar znak za ostatak dana", rekao je glasnogovornik analitičke tvrtke za zrakoplovstvo Cirium Mike Arnot.

Putovanja su građanima dostupnija zahvaljujući padu cijena benzina i zrakoplovnih karata

Američka automobilska udruga očekuje da će se na autoceste uputiti 55.4 milijuna putnika, koji će putovati na udaljenosti veće od 80 kilometara tijekom produljenog vikenda od srijede do nedjelje. Procijenjena brojka veća je za 2.3 posto nego lani, ali još uvijek niža nego u 2019.

Putovanja su građanima dostupnija zahvaljujući padu cijena benzina i zrakoplovnih karata. Cijene goriva pale su od sredine rujna za 15 posto, prema web stranici GasBuddy, a cijene letova za 14 posto u odnosu na 2022., prema stranici za putovanja Hopper.

Glavne zračne luke u Houstonu očekuju da će oboriti rekorde u broju putnika

Dvije glavne zračne luke u teksaškom Houstonu očekuju da će oboriti rekorde u broju putnika od 16. do 28. studenog. Očekuje se da će kroz Houston proći oko 2.4 milijuna putnika, za 11 posto više nego lani, objavile su uprave.

Oluja koja je u utorak donijela pljuskove i olujne vjetrove na istoku SAD-a krenula je u srijedu prema moru, prema podacima Nacionalne meteorološke službe, prigušujući strahovanja od značajnih kašnjenja letova.

Pročitajte više