Milinović: Od kada sam ministar nitko nije tražio PET/CT uređaj

MINISTAR zdravstva Darko Milinović tvrdi kako postoje službeni zapisnici svih ravnatelja i povjerenstava koji su osnovani te da je iz toga vidljivo da u njegovom mandatu niti jedna bolnica nije tražila PET/CT uređaj.

"Razgovarao sam s ravnateljem da potvrdim tu informaciju i tako stoji. Od kada sam ja ministar zdravstva nije bilo niti jednog zahtjeva za nabavku bilo kojega PET/CT uređaja, no i da je bilo, mora biti sukladno zakonu",, kazao je Milinović. Njegove tvrdnje je ranije danas potvrdio i HZZO-o u svojem priopćenju.

Još nije utvrđeno da su pacijenti nepotrebno ozračeni


"Početkom 2009. dostavili smo informaciju KBC-u Rijeka odgovor na upit o projektu javno-privatnog partnerstva utemeljenu na projektu dogovorenom i do tada provedenom u KBC 'Sestre milosrdnice' i KBC Split između bivšeg ministra zdravstva i socijalne skrbi Nevena Ljubičića te Poliklinike Medikol iz 2007., no KBC Rijeka tim dopisom nije tražio nabavu PET/CT uređaja niti je HZZO odbio takvu nabavu", napisali su iz HZZO-a te dodali kako prema zakonu oni nemaju ingerencije u procesu nabave medicinske opreme pa ni toga uređaja. Kažu da bolnice takve zahtjeve podnose Ministarstvu zdravstva.

Ministar Milinović je jučer Medikolu poslao zdravstvenu inspekciju zbog navodno 8 i pol tisuća nepotrebno ozračenih pacijenata na spomenutom uređaju, a tvrdi kako do sada nepravilnosti nisu utvrđene. "Inspekcija je jučer bila u Vinogradskoj i u dokumentaciji za oko 700 pacijenata utvrđeno je da imaju dijagnozu karcinoma, što znači da je taj nalaz bio opravdan, odnosno da nisu bili nepotrebno ozračen", kazao je Milinović.

Pročitajte više