MILJAVAC: OTPIS DUGA HRVATSKOM DRAGOVOLJCU ZATRAŽIO PREDSJEDNIK TUĐMAN

Otpis duga nogometnom klubu Hrvatski dragovoljac zatražio je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, kazao je danas bivši ministar obrane Pavao Miljavac svjedočeći na suđenju Ljubi Ćesiću Rojsu i Stjepanu Spajiću, optuženima da su Ministarstvo obrane (MORH) raznim zlouporabama oštetili za više od 5,5 milijuna kuna.

Rojsa optužnica, među ostalim, tereti da je na Spajićev nagovor Hrvatskom dragovoljcu otpisao više od tri milijuna kuna duga. Miljavac je kazao kako mu je, dok je bio ministar, njegov tadašnji pomoćnik Rojs rekao da je otpis duga 'Dragovoljcu' zatražio predsjednik Tuđman.

Miljavac je rekao da se tome nije protivio, posebno stoga što je zahtjev za otpisom duga došao "od najvećeg autoriteta u državi". Kazao je i da o tome ne zna ništa više, jer se sve dogodilo prije nego što je krajem 1998. stupio na ministarsku dužnost.

Govoreći o prvoj točki optužnice koja Rojsa tereti da je 66. pukovniji tijekom pripremnih radova za dolazak Pape 1998. neovlašteno izdao cigarete, kavu, sokove, plastične čaše, šećer i druge potrepštine vrijedne više od 2,3 milijuna kuna, Miljavac je kazao da su optužbe "apsurdne".

Pojasnio je kako je ta postrojba određeno vrijeme neprestano radila na nekoliko cestovnih pravaca te na uređenju objekata za dolazak Pape, zbog čega je, kaže, imala povećane potrebe za hranom i pićem.

Dodao je da je Rojs kao pomoćnik ministra za gospodarenje mogao raspolagati fondovima, te da bi optužbe bile utemeljene tek u slučaju da je spornu robu prodao, umjesto poklonio vojsci.

Miljavac je, kao i ranije saslušani bivši ministar obrane Andrija Hebrang, opovrgnuo tvrdnje tužiteljstva da 66. pukovnija nije bila u sastavu HV-a. No i ta bi se tvrdnja, kako je rekao, formalno pravno mogla dokazati, jer je 66. pukovnija, kao i mnoge druge jedinice, ustrojena izravnom zapovjedi ratnog ministra Gojka Šuška, u vrijeme kada se hrvatska vojska stvarala i radila po tzv. privremenom ustroju. S današnje točke gledišta takvim su osnivanjem postrojbi zaobiđene mnoge zakonske odredbe, no u privremenom ustroju kada su se formirale oružane snage to je funkcioniralo, kazao je Miljavac.

Izvan sastava oružanih snaga 66. pukovnija se našla tek nakon donošenja konačnog ustroja, kada se trebala pripojiti 33. inžinjerijskoj bojni. U sastavu te jedinice trebala je nastaviti s izgradnjom cesta, no, ukinuta je 2000., kada je na čelo MORH-a došao Jozo Radoš, rekao je Miljavac.

Upitan kakvu je ulogu u izgradnji cesta imala tvrtka Monitor iz Gruda, kazao je da je to poduzeće u Bosni i Hercegovini imalo sličnu ulogu kao hrvatska tvrtka RH Alan, odnosno da se bavila nabavkom razne opreme za potrebe vojske. Preko te tvrtke, dodao je, pripadnicima 66. pukovnije isplaćivane su i plaće, jer je Alan Monitoru prebacivao novac koji je dobio od MORH-a. Razlog tomu bilo je što veliki dio pripadnika 66. pukovnije nije imao prebivališta u Hrvatskoj, nego u BiH, kazao je Miljavac.

Objašnjavajući na koji su način toj jedinici plaćani radovi rekao je da bi se cijena, koja je bila 30 posto manja od najjeftinijeg ponuđača na raspisanom javnom natječaju, isplaćivala u dva dijela. U tekućoj godini plaćeno je 70 posto cijene, a godinu kasnije preostalih 30 posto.

U nastavku suđenja o navodnim bi malverzacijama u MORH-u sutra bi trebao biti ispitan i bivši ministar Jozo Radoš.

(Hina) xam yso

Pročitajte više