Milošević: Nisam znao za bombardiranje Dubrovnika

BIVŠI jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević u srijedu je pred Haškim sudom završio višednevno ispitivanje svjedoka obrane Branka Kostića, crnogorskog člana predsjedništva SFRJ koji je danas tvrdio kako vodstvo u Beogradu 1991. nije znalo da JNA granatira Dubrovnik.

Tadašnji savezni ministar obrane general Veljko Kadijević i načelnik glavnog stožera JNA general Blagoje Adžić uvjeravali su krnje predsjedništvo SFRJ kako su zabranili da JNA otvara vatru na Dubrovnik, tijekom opsade grada u jesen 1991., ispričao je Kostić odgovarajući na dodatno ispitivanje optuženog.

"Jesmo li mi dobili ijednu informaciju da JNA bombardira Dubrovnik?", pitao je Milošević na što je svjedok odgovorio negativno.

On je također potvrdio Miloševićevu tvrdnju kako tijekom rata u Hrvatskoj ni jedan od ratnih zarobljenika odvedenih u logore u Srbiju tamo nije ubijen. U zatvorima JNA na teritoriju Srbije nije ubijen nitko od zarobljenika iz Hrvatske, kazao je svjedok.

Kostić, koji se u Miloševićevoj optužnici za Hrvatsku navodi među sudionicima udruženog zločinačkog pothvata, potvrdio je i Miloševićeve teze o miroljubivosti politike koju je Srbija vodila dok je on bio njezin predsjednik 90-ih, jer primjerice u njoj u vrijeme rata nije bilo ubojstava i progona nesrpskih stanovnika, iako su oni činili trećinu od ukupnog stanovništva.

Nakon Kostića, Milošević će izvesti novog svjedoka obrane. Do kraja dokaznog postupka obrane, po važećem je rasporedu suđenja, ostalo 20 radnih dana, pa bi ta faza suđenje trabala završiti do kraja travnja, ukoliko ne bude novih odgoda zbog bolesti optuženog.

Bivši predsjednik Srbije i SRJ optužen je u 66 točaka za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih.

Pročitajte više