Miloševićev svjedok Božidar Delić negira masakr u Srebrenici

UMIROVLJENI general VJ Božidar Delić, svjedok obrane na haškom suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, u ponedjeljak je negirao da su bosanski Srbi 1995. ubili gotovo 8.000 Bošnjaka u Srebrenici.

Na dan kada se u Memorijalnom centru u Potočarima obilježava 10. godišnjica srebreničke tragedije, tužitelj Geoffrey Nice pitao je generala Delića "kada je prihvatio činjenicu da su na današnji dan prije 10 godina srpske snage ubile na tisuće Bošnjaka".

"To vi tvrdite, ja tu vašu priču ne prihvaćam", odgovorio je Delić.

Nice je inzistirao: "Vi ni danas ne prihvaćate da su srpske snage ubile između 7.000 i 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici?".

Delić je odgovorio kako "prihvaća da je u području Srebrenice ubijeno dvije do tri tisuće Srba i nekoliko tisuća Bošnjaka, od kojih je veliki broj Bošnjaka poginuo u borbama".

Svjedok je rekao da je 1993.-94. bio na službi u vojsci bosanskih Srba ali da nikada nije bio u Srebrenici.

Haški sud, po njegovim riječima, ima jednostran pristup slučaju Srebrenica jer se govori samo o bošnjačkim žrtvama a zanemaruje se da su u okolici Srebrenice prethodno uništena 63 srpska sela.

U Den Haagu se trenutačno sudi bivšem zapovjedniku Armije BiH u Srebernici Naseru Oriću zbog zločina protiv srpskih civila.

Milošević, koji je optužen za genocid nad Bošnjacima u BiH, prigovorio je zbog postavljanja pitanja o Srebrenici jer Delić o tome nije svjedočio u glavnom ispitivanju niti je sudjelovao u događajima. Ustvrdio je da Nice time samo podilazi medijima.

Predsjedavajući sudac Patrick Robinson odobrio je pitanja tužitelja jer su povezana s vjerodostojnošću svjedoka.

Delić je u glavnom ispitivanju svjedočio ratu na Kosovu kada je zapovijedao 549. motoriziranom brigadom VJ u Prizrenu.

Uglavnom je iznosio tvrdnje o "uzornom ponašanju" VJ tijekom kosovskog sukoba 1998. i 1999., a uz njegov iskaz Milošević je kao dokaze uveo stotine vojnih dokumenata, zapovijedi, borbenih izvještaja, analiza i vojnih karata koje bi to trebale dokazati.

Tužitelj u protuispitivanju, koje se nastavlja u utorak, nastoji osporiti vjerodostojnost i Delića kao svjedoka i tih dokumenata.

Pročitajte više