MIMICA S MAKEDONSKIM PARLAMENTARNIM IZASLANSTVOM ZA EUROPSKA PITANJA

Izaslanstvo Komisije za europska pitanja makedonskog parlamenta, predvođeno Karolinom Ristovom, predsjednicom Komisije, sastalo se u utorak s predsjednikom Odbora za europske integracije Hrvatskog sabora Nevenom Mimicom i članovima Odbora, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Hrvatskog sabora.

Kako je priopćeno, u razgovoru je istaknuta potreba tijesne suradnje dvaju parlamenta, osobito na putu približavanja Europskoj uniji.

Mimica je, prema priopćenju, rekao da je Hrvatska u najvećoj mjeri uskladila svoje zakonodavstvo s europskim i ispunila više od 80 posto obveza koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). U Nacionalnom programu za 2004. predviđeno je donošenje još 46 zakona te 199 podzakonskih akata za usklađivanje sa Smjernicama i direktivama EU.

Mimica je podsjetio da je proteklih mjeseci glavno pitanje bilo osigurati pozitivan avis Europske komisije o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU, a sada Hrvatska iščekuje odluku o dobivanju statusa kandidata i datuma početka pregovora. Parlamentarna razina lobiranja tijekom tog razdoblja bila je i te kako značajna, istaknuo je Mimica, dodajući da po pitanju europskih integracija postoji konsenzus parlamentarnih stranaka, kao i visoki postotak podrške građana.

Prema priopćenju, Karolina Ristova kazala je a Makedoniji još predstoji posao oko reforme u području decentralizacije i pravosudnog sustava, a na jesen očekuje Upitnik Europske komisije.

Ristova je hrvatskim kolegama predstavila strukturu, nadležnost i djelatnosti Komisije za europska pitanja makedonskog parlamenta, kao koordinacijskog tijela nadležnog za davanje mišljenja i prijedloga Vladi i drugim radnim tijelima parlamenta u pitanjima koja se tiču približavanja Makedonije EU.

U razgovorima je također naglašena važnost nevladina sektora, medija, obrazovnog sustava i drugih institucija društva u procesu pripreme građana za život u EU, navodi se u priopćenju.

(Hina) pp/xzt ydj

Pročitajte više